Буйновско ждрело най-дългото в България – опасната красота на природата

Буйновско ждрело

В Родопите на запад се издигат блестящите мраморни скали на Буйновско ждрело. То е дълго около над 10 километра и е наниз от тесни, опасни и величествени същевременно скални пътечки, допиращи се на места отвесно. Ждрелото се разполага между селата Тешел и Ягодина сгушени в полите на Родопите. То е издълбано с годините от буйната Буйновска река, която го е оформила така изящно и живописно, сякаш майстор скулптор го е ваял с длетото си. По ждрелото минава тесен еднопосочен път, виещ се като змия в скалите и криещ много опасности. Нервните водачи на автомобили не са за този път, но магията на природата може да успокой всеки, дръзнал да и се противопостави.

Буйновско ждрело е карстов комплекс по своята същност и част от него е уникалната пещера „Ягодина“. Тя обаче не е единствената в района, където около 35 пещери се помещават. Ждрелото е местообитание на множество различни растения и животни, някои, от които защитени. То с право е обявено сред стоте национални туристически обекта в България и е природна забележителност в страната ни.

Освен неповторимата пещера „Ягодина“ в района на ждрелото се намира и водопада „Райското пръскало“ , както и скален мост изваян от течащата река, уникален с красотата си и разположението си.
Най-добра гледка към този природен феномен се открива от така наречената площадка „ Орлово око“, която е панорамна по своята същност. Площадката е изградена от метал изцяло и се извисява на височина от колосалните 1565 метра надморска височина на връх Свети Илия. Тази площадка, както и Буйновско ждрело е уникална, защото е единствената по рода си в страната ни. Живописния пролом на река Буйновска се вие под панорамната площадка на около шестстотин метра и описва неправилна крива от криволици, която отгоре погледната изглеждам като малка кардиограма. При хубаво време качилите се тук могат да се насладят на величествена гледка откриваща се пред очите им. Погледа ви обгръща целите величествени Родопи и съседните планини, та чак до границата.

Източник: lifetime.bg

Сподели!