Бачковският водопад – един от най-красивите и чудати водопади в България

Автор: Ели Иванова

Източник: Друми в думи

Съвсем близо до Бачковския манастир – един от най-известните български манастири и вторият по големина след Рилския манастир – хвърля водите си в различни посоки един от най-красивите и чудати водопади в България – Бачковският водопад.

Бачковски водопад
Бачковски водопад

Водопадът и скалите под него, позеленели в различна степен от водния мъх, образуват един малък приказен свят, нещо като амфитеатър, различен от всичко наоколо. Водопадът е висок около 15 метра.

Бачковски водопад
Бачковски водопад
Бачковски водопад
Бачковски водопад

Местността около него е резерват и се нарича Червената стена. В този резерват, малко по-нагоре от Бачково, се намира и един от най-високите водопади в Родопите – Сливодолското падало.

Ние посетихме тези водопади в рамките на един уикенд – единият водопад на отиване, а другият на връщане от Пампорово. Ако и вие имате път натам, струва си да отделите по малко време и да отскочите до водопадите.

Как се стига до Бачковския водопад

Пътеката за Бачковския водопад започва точно срещу Бачковския манастир – от другата страна на паркинга. Има поставена информационна табелка с близките забележителности. Пътеката е широка и по нея се върви леко и приятно – няма стръмни участъци. След 10-на минути ходене пътеката се разклонява. Там трябва да се хване левия ръкав, който продължава покрай реката. От там до водопада остават 5 минути ходене.

Началото на пътеката за водопада срещу Бачковския манастир

Така общо от манастира до водопада се върви около 15-20 минути, в зависимост от темпото.

Ако сте с кола, може да я оставите на паркинга пред Бачковския манастир (ако няма много хора). Долу край пътя също има паркинг. За двата паркинга се заплащат отделни такси.

Другият Бачковки водопад

Точно на отбивката за манастира, в двора на тамошния ресторант се намира още един водопад. Той е на същата река. Не е толкова висок и очарователен, но все пак е приятно да се поседне пред него и да се потопи човек под звуците на падащите води и водните пръски.

Водопадът в ресторанта
Водопадът в ресторанта
Сподели!