Атолука – див, планински курорт

снимка: divirodopi.org

​Атолука е курортна местност, намираща се в близост до един от екологично най-чистите райони на Балканите – Равногор. За разлика от други планински курорти, Атлоука все още се е запазил като диво кътче, незасегнато от модернизацията.

Атолука е изцяло ваканционно селище. Там няма нито един регистрирам жител. Днес в местността се радва на посетители през летните отпуски и зимните празници.

Летовище Атолука, намиращо се на 1450 метра надморска височина, води началото си като курорт от далечната 1906 година, когато група брациговски младежи организират своя първи излет в живописната местност.

100 години по-късно Атолука разполага с 450 вили, магазин, ресторант и параклис. Местността е изключително красива, малко известна, богата на билки и горски плодове. Тя е идеалното място за бягство от големия, натоварен град. Почивката сред дъхавите горски поляни ще ви зареди с енергия за години напред.

Околностите на летовището предлагат условия за еднодневни походи, до Чакмакли, Попова шапка, Въртележката, Орозтепе, Мангашли, Каваците и много други.

Особено красиви пейзажи се разкриват в долината на река Пиздица, където могат да се видят Сините водопади.

При посещението си на Атолука, ще чуете интересна легенда за произхода на името на летовището от единственият, който обитава това място – неговият пазач.

През 1969 година местността е обявена за защитена, с цел опазване на вековните иглолистни гори от бял бор и смърч. По-късно площта на защитената местност е увеличена, за да достигне днешните 318,2 хектара.

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!