Археолозите разкриха напълно епископската катедрала на Перперикон

За нови разкрития при разкопките на Перперикон съобщи на пресконференция днес проф. Николай Овчаров. Както вече писа в. „Нов живот“, преди около месец екипът му разкри епископска катедрала от раннохристиянската епоха. Това е трикорабната базилика, която, по думите на археолога, е най-голямата в Родопите и една от най-големите в страната. Тя e датирана към втората половина на 5-и век.

Вече имаме цялата дължина на църквата, която е 31 метра на 14 метра. Това е окончателно големината на постройката. На запад очакваме да разкопаем още и атриума, тоест двора, с който тя ще достигне  40 метра,каза проф. Овчаров.

Самата църква е с два притвора – нартекс и екзонартекс, тоест вътрешен и външен притвор. Трикорабната базилика е преустроена през 9-и 10-и век. Въпреки всичко остава доста голяма, макар и вече еднокорабна църква с дължина 15 метра и широчина около 7-8 метра. В този вид функционира до 12-13-и век, разказа още археологът.

По думите му, от тогава е и некрополът, от който са разкрити 35 гроба до този момент.

Именно там са открити и доста красиви накити – наушници 6 броя, бронзови, сребърни и позлатени обеци, пръстени, малки мъниста, позлатена апликация. Предстои предметите да се почистят и преминат химическа обработка.

Много интересен е надпис на по-ранен гроб, най-вероятно от 9-ти-10-и век и е на гръцки език. Най-вероятно това е име и молитва за душата на починалия.

Като цяло надписите са редки на Перперикон и когато намерим такива са много ценни, каза археологът.

Един от гробовете е много по-различен, намира се на изток. Направен е от много добре оформена в скалите камера, отгоре покрит с обработени големи, масивни каменни плочи. Това го отличава абсолютно от всички останали. Това ни кара да мислим, че става въпрос за гроб от 5-и век, когато е построена базиликата. Както и, че там е погребан специален човек. И тъй като катедралата от 5 век е епископска. Имаме подозрения, че става въпрос за епископско погребение, сподели професорът.

Днес ще отворим този гроб. Епископите са монаси и много често са погребвани само с расата.

Той заяви, че вече приключват практически разкопките на акропола, от където са излезли огромни сгради, много добре запазени – до два метра и нещо. В момента специалистите запълват площада, където имало големи скални изсичания.

По думите на професора до няколко дни всичко ще е готово и туристите ще могат да се движат по автентичните нива. Те ще могат също да излизат през северната порта, която е вече напълно разкрита.

Това е една много успешна година за нашата работа на Перперикон, заключи на финал проф. Овчаров.

Източник: novjivot.info

Сподели!