„Арда -2008” организира доброволческо преплуване на язовир „Кърджали”

  • Ще се проведе на 20 август, инициативата е под надслов „20 години мисия невъзможна закрит плувен басейн”

Спортният клуб по водна топка „Арда-2008” организира традиционно преплуване на язовир „Кърджали” на 20 август. С това състезание организаторите изразяват своя протест, че от 20 години в Кърджали няма закрит плувен басейн и не могат да тренират през студените месеци. Затова то е под надслов „20 години  мисия невъзможна закрит плувен басейн – Кърджали”.Досега преплуване на язовир Кърджали през лятото е имало два пъти – миналата и по-миналата година треньорът на децата на „Арда-2008” Величко Карабоюков е плувал сам,каза д-р инж. Георги Гачев, който помага в начинанието. Тогава то не е имало символен смисъл. Тази година Карабоюков е основен организатор, като идеята му е да се възстанови закрития плувен басейн. Желанието му сега е състезанието да стане масово. Вече са разлепени плакати из града за инициативата.

Призовават всички кърджалийци, които искат, да участват без ограничение на възрастта.Сборният пункт е плаващият ресторант „Моби дик”, пред който състезателите трябва да бъдат в 6 часа. Оттам те ще бъдат извозени с лодки до стартовата точка. В 8 часа те ще бъдат на завоя на меандъра на река Арда на пътя между селата Рибарци и Стар читак по посока хижа „Боровица”, където ще бъде даден старт. Финалистите ще приключат обиколката до ресторант „Моби дик”. Преплуването на язовира ще протече в три етапа. Разстоянието, което състезателите имат да преплуват, е от 13000 до 15000 метра. През цялото време участниците ще бъдат съпътствани от лодки, в които ще пътуват спасители и доброволци. Няма изискване за стила, в който да плуват състезателите, не са предвидени и награди. Не е позволенокърджалийци, включили се в инициативата, да ползват помощни средства, плавници и помощ.

Величко КАРАБОЮКОВ
Величко КАРАБОЮКОВ

Разрешава се да приемат леки спомагателни храни с цел да възстановят  енергията си по време на маратона.

Тези, които се изморят или се нуждаят от медицинска или друга помощ,  трябва да дадат знак с ръка, казват още организаторите.

Състезанието има доброволчески характер и цели да направи подчертае многогодишния проблем на Кърджали – липсата на закрит плувен басейн и да се потърси разрешаването му.

В страницата на инициативата http://swim.mreja.org/ са описани всички условия за участие в маратона, декларацията, която попълват участниците и е публикувана карта на маршрута.

Източник: novjivot.info

Сподели!