Александровска гробница – една от най-внушителните гробници в България

Александровската гробница е една от най-внушителните исторически находки, открити по нашите земи. Според археолозите, гробницата датира от IV век преди Христа и е принадлежала на знатен тракийски аристократ или владетел. Най-голямата загадка край гробницата остава именно името на тракиеца, погребан в нея.

Внушителната гробница е открита през 2000 година. Тя се намира в близост до село Александрово, община Хасково, където на фона на околността се откроява като красиво възвишение. Алексанровската гробница е едно от най-големите съоражения от този тип, открити по нашите земи.

Едно от нещата, които я правят уникална са стенописите по стените на гробната камера и дромоса на преддверието. Те са изключително добре запазени и изглеждат по-скоро като снимки от преди 2000 години.

Стенописите изобразяват предимно ловни сцени, както и погребален пир – все картини, които често биват откривани в гробниците. Известно е, че в представите на аристократичните представители на траките за отвъдното съществуват идеите за „вечен лов“ и „вечно пируване и пиянство“, в които обожествените герои прекарват своето безвремие.

Един от интересните стенописи в гробницата е изображението на гола мъжка фигура, замахваща с двойна брадва. Според изследователите, това вероятно е изображение на митичен герой. Друго изображение, което представлява особен интерес е това на млад мъж в профил наляво. Над портрета има и надпис с гръцки букви, който според историците, означава Кодзимасес Майстора. Вероятно това е човекът, чието дело са стенописите в гробницата.

Именно стенописите са изворът, от който днес историците разбират за живота на траките, за това как се обличали, как водели войните си, как ловували, как вдигали пиршества и как погребвали най-знатните си представители.

В близост до Александровската гробница, се намира и Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“. В него се намира копие на близката Александровска гробница, както и откритите в Сакар 98 златни апликации. Тук може да бъде видяно и златно съкровище, датиращо от  4500 – 4000 година преди Христа, чийто накити, аналогични на Варненския некропол, представляват най-старото обработено злато в света.

Музейният център е построен с дарение в размер на близо 3 милиона долара от Япония. Той бива открит през 2009 година лично от японския принц Акишино и презиндта на България по това време – Георги Първанов.

От 2011 година Александровската гробница е част от Стоте национални туристически обекта на Бълграския туристически съюз. Може да посетите гробницата всеки ден, с изключение на понеделник, от 10:00 до 19:00 часа. Входната такса е 4 лева, като за учащи и пенсионери тя е 2 лева, а за деца до 7 години, входът е безплатен.

Снимки: visithaskovo.com

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!