Тюрбето се намира на запад от с. Звезделина - зад гробището, сред група дървета. Представлява гроб ограден с правоъгълна циментова рамка. То е без покрив. Гробът в него е дълъг 3 м.

За Назър баба - патрона на тюрбето местните разказват, че се явява в сънищата и като мъж и като жена. Не търпи покрив над него. Преди време мъжете от селото направили покрив на тюрбето. На другата сутрин покривът бил преместен без да е счупена нито една керемида.

Според легенда Къз тюрбе е гробът на девойката, наричана с името Назар. Русокоса девойка на име Назар, намерила смъртта си в голямо сражение по тези места преди 700 години. Погребана била тук, а Къз тюрбе се превърнало в място за поклонение. Самият гроб на Назар е дълъг около 3 м. Над него има плоча, на която е изписаното името ѝ и е нарисувано лице на жена. Върху гроба са натрупани различни дрехи, които вярващите даряват при посещенията си в тюрбето. Даровете се събират периодично и след това се продават на търг. С парите се извършват ремонти или се правят курбани. Мнозина са тези, които твърдят, че девойката ги спохожда насън и ги дарява с видения за бъдещето.

Вратата на тюрбето не се заключва, за да може всеки да влезе и да се помоли. Посещава се масово на двата байряма и на празника на тюрбето на 10 юни.

Местните вярват, че пръст, взета от гроба, където се намират краката на Назар, ги пази при дълъг път. Пръстта се взима и се носи през цялото време. След като пътуването свърши, човекът прави курбан и връща пръстта обратно на гроба. Не е прието от тюрбето да се взима каквото и да било друго - можеш само да носиш, не да взимаш.

Къз тюрбе попада в триъгълник, който се образува от 3 тюрбета на баби (духовни водачи) в района. Според легендата Назар е дъщеря на Сюрмели баба, чийто гроб е край близкото с.Широко поле, и сестра на Хъдър баба, който е погребан в местността Средна Арда и на Каип ( безименен ) баба. Подобни гробове има на доста места в Родопа планина.

Легендите разказват и за странните думи на Каип баба, казани преди повече от столетие - местните да не ламтят за земя, защото голяма вода ще я вземе. Сега някогашните земи на с. Звезделина са дълбоко под водите на яз. „Студен кладенец”. Гробът на Каип баба е трудно достъпен, защото скалния връх, на който се намира, е доста стръмен. Хората колят курбан тук и го раздават в селото. Гробът е скрит зад висока скала, от която според преданието Каип баба е наблюдавал цялата местност. Край гроба по всяко време на годината (дори в най-големите жеги) продухва хладен ветрец.


Източник: Любомир Миков, 
Култова архитектура на хетеродокснике мюсюлмани в България (XVI-XIX век), 
из." проф. Марин Дринов", 2012
Снимки: jti-rhodope.eu; 24chasa.bg
Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата