Тракийска и средновековна крепост Калето се намира на едноименния връх, на 3.88 км южно по права линия от центъра на село Шумнатица. Изградена е на хълм с много стръмни и високи склонове от всички страни, най-достъпен от юг, където тясна седловина го отделя от основния рид.

Крепостта обхваща билото на хълма. Има неправилна форма, продиктувана от конфигурацията на терена. Максималните размери на обекта са 138x50 м и площ от 4.2 дка. Крепостните стени са градени от ломени камъни без спойка и се проследяват във вид на разсип, висок повече от 3 м. В отбраната на крепостта умело са вписани естествените препятствия създадени от множество скали по върха. По протежението на куртината се различават останките от поне четири кули. Две от кулите са разположени в най-достъпните места на укреплението- от юг и от североизток. Кулата на североизточната стена по всяка вероятност е била с кръгла форма. Кулата на южната стена е била разположена върху скала и е защитавала естествения подход към укреплението през седловината. Днес тази кула е съборена в подножието на скалата, като на нейно място е направена граничарски наблюдателен пункт през XX в. Другите две кули са издигнати на западната и източната стена, в участъци, които са били по- уязвими. По всяка вероятност входа в укреплението е бил от изток в близост до източната кула.

Във вътрешността се забелязват фрагменти от тракийка и средновековна керамика. Северно, западно и южно от хълма се проследява трасето на стар път, който е пресичал хребета в този участък и се е спускал към Беломорието. Крепостта е служила за охрана на този път, като след покоряването на тези земи от Римската империя, укреплението за дълго е изоставено. През средновековието крепостта е поправена и вероятно е служила освен за охрана на пътя и за убежище на местното население.


Източник:bulgariancastles.com

Снимки: bulgariancastles.com

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата