Водопад на р. Душан дере до с. Джанка

75

Интересният геоложки строеж в част от общината създава добра предпоставка за формиране на естествени високи отвесни прагове по течението на някои от големите дерета. Такова едно дере е Душан дере. По него има три водопада обявени за защитени обекти. Те са съответно в землищата на селата Падало, Красино и Джанка и са с височина на пад около 20 метра.

В землището на село Джанка се намира най-високият от защитените водопади в Кърджалийски регион. Той носи името "Водопада" и се образува от пада на река Душан дере, която се влива в река Крумовица между селата Поточница и Джанка (намират се по пътя Студен кладенец - Крумовград).

Водопадът се излива между издълбанитe от водите на реката 12-метрови гладки стени, а вирът отдолу е дълбок около 5 метра. Нагоре реката е притисната от красиво дефиле, а от двете ѝ страни стърчат причудливи скални гъби и образования и зеят пещери и ниши.

Водопадът до село Джанка е обявен за природна забележителност.

За съжаление, всички дерета, на които са регистрираните водопади, от месец август до първите есенни дъждове нямат вода.

Забележка: Водопадите по Душан дере (Дюшдюн дере) по протежение на пътя Крумовград – Хасково, в района на с. Джанка са подходящи за включване в туристически маршрут, но в подходящ сезон.
Източник: tourism.kardzhali.org; opoznai.bg
Снимки: haiduk-tourist.blogspot.com
Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата