10 места край Асеновград, които задължително трябва да посетите

Старинен, приветлив и изключително красив – Асеновград става известен като „Портата на Родопите“ и „Малкият Йерусалим“, зареди множеството църкви и параклиси в самия град и неговите околности. Той успешно съчетава природните красоти, многобройните църковни храмове и модерния живот.

Обикновено хората свързват града, разположен в южната част на страната, с огромния брой магазини за булчински и бални рокли, с многото исторически паметници и музеи и със скритите природни кътчета, които могат да бъдат видени.

Днес ще ви предложим 10 места, които да посетите при следващата си отбивка край Асеновград.

1. Асеновата крепост

 Асенова крепост
Асенова крепост

Едно от първите места, на които трябва да се насладите, пристигайки в града, е популярната Асенова крепост. Намираща се на около 5 километра от централната улица, крепостта приканва огромен брой посетители годишно. Не се изненадвайте, ако по пътя си срещнете много групи, спортуващи по завоите, водещи до крепостта – те обикновено са месни хора, които използват чистия въздух и изминават терена всяка сутрин.

2. Етнографската къща-музей

Етнографска къща-музей
Етнографска къща-музей

Етнографската къща-музей в Асеновград е била собственост на местен заможен търговец от гръцки произход. Къщата е на два етажа, а под нея се намира винарска изба, която днес е експозиция на местното лозарство и винарство. В предния двор на сградата има мраморна чешма, от която през празничните дни тече не вода, а вино. Това не е чудо – просто майсторите са я изградили така, че чешмата може да се преустрои така, че гостите да могат да си налеят чаша вино.

3. Историческият музей

Историческият музей
Историческият музей

Любителите на историята могат да посетят историческия музей в Асеновград, който се намира в центъра, точно пред огромния и вековен чинар. Музеят предлага историческа обиколка на града, която разказва от древните траки, чак до периода на българското Възраждане и за това как то е засегнало Асеновград.

4. Параклисът „Свети Димитър“

Параклисът „Свети Димитър“
Параклисът „Свети Димитър“

Ако искате да видите половината Асеновград и част от Пловдив от птичи поглед, можете да го направите, ако посетите параклиса „Свети Димитър“. Интересен е фактът, че няма място по хълмовете в града, от което да се види целият Асеновград. Параклисът „Свети Димитър“ предлага невероятна гледка към обширната Тракийска низина. Мястото се намира на километър над Асенова крепост, но все още е малко известно сред туристите.

5. Тютюневият склад в Асеновград

Тютюневият склад
Тютюневият склад

Тютюневата индустрия е била основна за развитието на родопския регион и градовете като Асеновград и Пловдив, в които се е съсредоточило тютюнопроизводството. Всеки един тютюнев склад впечатлява със своята архитектура, която говори за годините от края на 19, началото на 20 век. Този склад е използван в заснемането на емблематичния филм „Тютюн“, по едноименния роман на Димитър Димов.

6. Училището „Свети Георги“

Училището „Свети Георги“
Училището „Свети Георги“

Училището „Свети Георги“ в Асеновград е построено непосредствено след Освобождението на България. Днес на първия етаж от сградата могат да бъдат видени две експозиционни зали, които често са заемани от местни художници, фотографи и други. На втория етаж можете да видите възстановка на класна стая от края на 19 век. През този период градът претърпява културен и икономически възход, затова повечето постройки разказват историята на Асеновград от това време.

7. Палеонтологичният музей

Палеонтологичният музей
Палеонтологичният музей

Палеонтологичният музей е един от най-интригуващите музеи в България. Експозицията в него включва праисторически животни, някои от които саблезъб тигър, както и единственият в целия свят запазен скелет на тигър Метаилурус. В музея можете да се насладите на картини, изобразяващи животинските видове, датиращи от стотици хиляди години.

8. Църквата „Свети Георги“

Църквата „Свети Георги“
Църквата „Свети Георги“

В непосредствена близост до училището „Свети Георги“ се намира едноименната църквата. Училището буквално е построено в двора на църквата, така че ако сте се отбили да разгледате експонатите в него, можете спокойно да видите и храма. Църквата „Свети Георги“ е построена още от времето на турското робство – в средата на 19 век. Днес тя е паметник на културата.

9. Рибната Света Богородица

Рибната Света Богородица
Рибната Света Богородица

Рибната Света Богородица или още наричана „Св. Богородица – Благовещение“ е една от най-забележителните църкви, намиращи се в Асеновград. Сградата датира още от далечната 1834 година и се намира в днешната Бахча махала. Като един от най-известните православни храмове в страната, Рибната Света Богородица всяка година приема много вярващи в целебната сила на Богородица. Името на църквата идва от поверието, че в покрива на сградата има вградена рибена люспа, а в езерцето пред църквата плува истинска риба. Вярващите смятат, че тя може да донесе здраве и изцеление на болката им.

10. Бачковският манастир

Бачковският манастир
Бачковският манастир

Един от най-известните български манастири, редом с Троянския, е именно Бачковският манастир. Намиращ се в близост до Асеновград, той посреща огромно количество миряни, стичащи се към святото място, за да се помолят. След като запалите свещ в манастира, можете да посетите и намиращото се до него аязмо.

Източник: svetovnizagadki.com

Сподели!