Язовир Доспат, райско кътче за отдих и риболов


Язовир Доспат се намира в непосредствена близост до град Доспат и е най-високият язовир в страната ни въобще. Разположен в западната част на Родопите, той е вторият най-голям язовир в България. Ширината на язовира е около 1 километър, а дължината му цели двадесетина километра. Тук пейзажите са, като от картичка и природата е толкова величествена, че в един момент се чувстваш малък и незначителен. Мястото е изключително посещавано целогодишно, но въпреки това остава спокойно и величествено, за да дари туристите с незабравими спомени. На територията на язовира има множество гори от бор и смърч, които се оглеждат нетърпеливо в кристалните води на язовир Доспат и правят въздуха един от най-чистите в страната.

Не само отсядането тук за риболов е опция, защото язовира е разположен на една от най-невралгичните точки в страната и ви предлага широка гама от места за посещаване. Въпреки това страстните рибари и запалените по къмпинга често отсядат тук, за да ловят кефал, каракуда, шаран или пъстърва. Тъй, като територията на язовира е доста голяма, то къмпинга тук е удоволствие.

На около 2 километра от язовира се намира защитената местност „Караджа дере“. Тя обхваща територия от около 1000 хектара и редки животински и растителни видове я обитават. Местността се простира по течението на Сърнена река. Тук можете да се разходите по обособените пътеки и мостове, като можете да видите и естествената среда за живот на защитената видра. Освен тази местност в района на язовира се намират и Римският мост „Кемера“, както и скалното образование „Скалето“. Римският мост е много интересен, той се разполага по пътя между село Змеица и Доспат, по поречието на едноименната река. По-голям е от римският мост над девинската река и има построена беседка, където можете да поседнете и да се насладите на гледката. Относно „Скалето“, то е древно тракийско светилище. Тук има множество древно тракийски гробове, но гледката към величествената зеленина на Родопите е това, което спира дъха ви!
Не далеч от язовир Доспат се намират и град Батак, както и пещерата „Ягодина“, така че мястото освен за спокоен риболов е удачно и за множество пътувания в района.

Източник: lifetime.bg

Сподели!