ЮНЕСКО стартира уникален проект в България

UNESCO

Проектът предвижда за пет години да бъде проучено всяко кътче на страната

България ще представи в интернет културно-историческото наследство, биоразнообразието и природните си забележителности.

Това ще се осъществи по проекта „Приятели на българските съкровища 2016-2020“, съобщиха инициаторите от Националния научен експедиционен клуб (ННЕК) ЮНЕСКО – България, и техният патрон евродепутатът Момчил Неков.

Проектът предвижда за пет години да бъде проучено всяко кътче на страната. Началото е в Тутракан на 9 октомври – по повод на 100-годишнината от Тутраканската епопея. До края на 2016 г. ще бъдат обхванати още девет общини – Дряново, Враца, Брацигово, Божурище, Димитровград, Белоградчик, Ивайловград, Добрич, Каварна.

През 2017 г. се очаква да бъдат проучени други 50 общини, през 2018 г. – 70, през 2019 г. – още 70 и през 2020 г. – 58 общини. Участниците са над 1200 доброволци – млади изследователи, Заедно с евродепутата Момчил Неков и неговия екип те ще обикалят страната, за да съберат и да систематизират информация.  Крайният резултат ще е пълна дигитализация на културните и природните обекти в страната. Информацията ще бъде представена в сайт на български и английски език, с вградени плейъри за видеоматериали, търсачка и форум.

„Така ще стимулираме туризма и поминъка в много общини. Полският град Вроцлав дигитализира културното си наследство и само за година туристическият поток там се увеличи с над 30 на сто. А чрез проекта на ННЕК ЮНЕСКО „Приятели на българските съкровища 2016 – 2020″ това ще се случи в национален мащаб у нас“, каза Момчил Неков.

По думите му ще бъде дадена и възможност на студенти и млади учени да се занимават професионално със специалността си и да придобият практика.  Цел на проекта е и да се съхранят националната гордост и родовата памет за бъдещите поколения, да се формира силно гражданско чувство към историята и културата на страната ни. Засега проектът се финансира само от родолюбиви спонсори, казаха от екипа.

Източник: burgas-podlupa.com

Сподели!