Цигов чарк и язовир Батак

Цигов чарк е един от българските планински курорти. Разполага се по склоновете на балкана по Югозападните брегове на язовир Батак. Тук можете да почивате и през зимата, и през лятото, като винаги има, какво да се прави. Можете да ловите риба, да карате ски, да практикувате водни спортове и да се разхождате из боровата гора и чудно красивата природа наоколо. В непосредствена близост до курорта освен язовира са и градовете Ракитово и Батак. В тях определено има, какво да се посети и види, така че разнообразието е голямо безспорно.

Цигов чарк е от типа курорти със семейна насоченост и въпреки големият брой луксозни хотели построени днес, то отсядането в дървена къщичка насред боровата гора си остава най-доброто решение. Курорта има две действащи ски писти, където любителите на зимните спортове могат да покарат ски например.
През лятото много удачно е съчетаването на отдиха в боровата прохладна гора и посещението на язовир Батак, за да ловите риба.

Язовира е един от най-големите разположени в Родопите и черпи водите си от река Мътница. По самият му бряг на много места са изградени комплекси от къщички, където можете да отседнете непосредствено до водата. Посред самия язовир се разполага остров с името Голака и той е атрактивно място за рибари и летовници.
Като дестинация Цигов чарк не е толкова популярен спрямо зимните ни курорти Банско, Боровец и Пампорово, но пък за сметка на това мястото е много спокойно. Пълноценната почивка, чистият въздух и голямата гама от дестинации в района го правят атрактивно място за туристите.
В района на язовира и зимния курорт задължително се отбийте до местностите „Мантарица“, „Петрово бърдо“, маршрута за връх „Баташки снежник“ не е за изпускане също. Няма, как да пропуснете и параклиса „Свети Георги“ край Батак, църквата „Света Неделя“ в града, еко парка в Ракитово , базиликата „Николица“ там и много други забележителности. Идвайки тук ще си починете добре от шума на големия град, но и активно ще обикаляте, защото има много за обикаляне!

Източник: lifetime.bg

Сподели!