Цветовете на дъгата озаряват вековния чинар във Фотиново

gabata1


Вековният чинар в центъра на село Фотиново грее с цветовете на дъгата, съобщи кметът на община Кирково.

Природните забележителности „Каменната гъба“ и „Крокодила“, намиращи се на територията на община Кирково бяха осветени. За целта са използвани соларни ЛЕД лампи.

„Каменната гъба“ се намира край пътя с.Бенковски-Златоград, в посока с. Добромирци, между селата Дедец и Добромирци. Разположена е пред скален комплекс, изваяна от природата в пясъчници. Има височина 2 м, а гуглата е с диаметър 3 м. Обявена е за природна забележителност през 1982г, като защитената площ е 0.2 дка.

Природният феномен „Крокодила“ се намира между село Добромирци и село Бенковски. Представлява скали с най-различни и причудливи форми, като една от тях е с ясно изразена форма на крокодил.

Атрактивното осветление е със средства от общинския бюджет, разчистени от храсти и боклуци са районите около обектите, и са определени терени за паркиране на автомобили. Там, където се ползват фотоволтаични батерии, вложената сума е 1 000 лева, но пък е особено красиво, отбеляза кметът.

„След отварянето на прохода Маказа регион Кирково е атрактивен за туристите. Всичко, което е край пътя, ще бъде направено така, че да привлича още повече хора. Територията на крайграничната община е осеяна с изключителни скални и строителни феномени – до село Подкова се намира и джамията на 7-те моми, изградена без нито един пирон, само от дървени талпи, минарето й вече свети нощем с различни цветове. Всички паметници ще бъдат осветени. Ще има светлинни ефекти и за някои архитектурни сгради, но имайте търпение за изненадите“, каза кметът на Кирково.

Източник: 24rodopi.com

Сподели!