Фестивал на хляба – Рабово

Фестивал на хляба ще се проведе в с. Рабово, Община Стамболово на 30 юли 2016 г.

25

Гостите на фестивала ще могат да видят с очите си пътя на хляба от лимец, смятан за най-старата житна култура в България – от жътвата до изпичането му, както и да опитат прясно изпечен хляб. Акцент във фестивалната програма е автентичната жътва на лимеца, вършитбата, отвяването на зърното, меленето, месенето и печенето на хляба, както и коктейлът с биохрани и продукти от лимец. На фестивала са очаквани производители и почитатели на биологични житни култури,  природолюбители, радетели на българските традиции и най-вече тези, които имат предпочитания към лимеца.

Идеята за фестивала на хляба в Източните Родопи е на земеделския производител от Рабово Петко Ангелов. Той е част от мрежата на „Новото тракийско злато“ (НТЗ) и се занимава с възраждането на лимеца от години. Започва с една шепа зърна, а днес обработва повече от 120 декара лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гости „Тепавицата” в с. Рабово. Българско-холандският проект „Новото тракийско злато“ подпомага Петко Ангелов и биопроизводителите на зърно в района на Източните Родопи с машина за почистване и подобряване качеството на зърното, както и чрез инвестиция в подобряване условията за туристите в къщите за гости в региона.

Петко Ангелов

За първи път Фестивал на хляба в с. Рабово е организиран през юли 2010 година. Интересът към автентичните сортове зърнени култури нараства постоянно поради повишеното търсене на биохрани и на храни с диетични и здравословни качества.

Източник: fest-bg.com

Сподели!