Три романтични места в Пампорово

Всеки разбира романтиката по различен начин… За едни тя представлява зимна приказка, уютен хотел или къща за гости, камина, чаша червено вино… За други романтиката е в прохладните летни дни високо в планината, разходки сред природата по цял ден, впечатляващи гледки и разпускащи сетивата локации, цветни и запомнящи се залези…. Е, следващата дестинация е точно такава…През различните сезони предлага и двете възможности.

Тъй като е лято ще ви разкажем за Пампорово през лятото. Пампорово като една романтична дестинация, която може да преобърне представите ви за този курорт.

Идвайки в Пампорово през лятото попадаме в един различен свят. Свят, далеч от суетата, която например морето предлага. Свят, изпълнен със спокойствие и почивка, с изключителни места за разпускане, за които дори не сме подозирали, че съществуват.

Представяме ви три места, които със сигурност ще променят представата ви… Обединяващото между трите е визуалната връзка – Кула Снежанка-Орфееви скали-Смолянски езера. И трите места със свой дух и излъчване. Веднъж посетили ги, ще се завърнете отново там…

Кула Снежанка

 

Поемаме с отворени сетива към Кула Снежанка. Тя се разполага на най-високият връх в района на Пампорово. На върха е изградена телевизионната  кула с височина 156 м и надморска височина 2082 м. За да стигнем до кулминацията, а именно спиращата дъха 360-градусова гледка трябва да вземем асансьора, който ни отвежда до приятно кафе-панорама.

Тук, загледани в преливащите цветова на Родопския масив можем да изпием по чаша дъхав планински чай, силно и ароматно кафе или по чаша вино. Наслаждаваме се с всяко сетиво на тази гледка. Загледани в това, което не можем да обясним с думи се отправяме и към терасата, разположена над кафенето. Оттук с помощта на специално монтирани телескопи се наслаждаваме от близо на самия курорт, на близки и далечни селца, на Роженската обсерватория… Повярвайте, романтиката и идилията са пълни. Често в подножието на кулата се организират сватбени церемонии, точно заради приказната атмосфера под открито небе, царяща тук. Представете си и звънът на родопската каба-гайда, ознаменуваща началото на новия семеен живот… Размечтахме се, но това е възможно и е често избирано място за този много важен ден от живота на влюбените хора. Оттук поглеждаме към следващото място в списъка ни – Орфееви скали.

Орфееви скали

 

Всеки от нас е слушал легендата за любовта между Орфей и Евридика. Любов, която не познава граници, измерения… Орфееви скали е местност, намираща се по пътя към кула Снежанка. За да се стигне до нея, първо ще преминем през гъста борова гора. Сякаш сме в приказка. С всеки метър вълнението от това, което предстои да видим се покачва. Не след дълго преминаваме покрай една приказна дървена беседка. Местните хора разказват, че при една буря тя била разрушена, но добри хора самоинициирали възстановяването и. Благодарение на тяхното дело всеки може да си направи барбекю и да създаде романтичен момент в подножието на скалите. Броени метри ни делят от Орфееви скали. И ето тук сме. Ясно изразен скален масив, който като горд и величав великан се е изправил на ръба на местността. Внимаваме и се държим един за друг, защото има стръмни участъци. Идваме точно в най-подходящия момент. По залез. Последните слънчеви лъчи галят лицата ни и отразяват огнения танц на слънцето в очите ни. Легендата разказва как младият и влюбен в своята Евридика Орфей се възкачвал именно на тези скали и оттук съзерцавайки цялата тази прелест, която и днес можем да видим и усетим, е създавал уникалните си мелодии, посветени на своята любима. Изпод пръстите му излизали такива звуци, които привличали животните от близката гора и те в захлас слушали цялата тази приказна феерия от ноти, преплетени в звуци, а те от своя страна в мелодии. Е, днес Орфей го няма, но пък идвайки тук на тези скали усещането е наистина невероятно. Романтично място, особено по залез. Загледани в играещите сенки на слънцето, отразени през облаците, създаваме спомени и моменти, които ще се помнят винаги. Хванати за ръце, прегърнати, просто заедно.

Поглед точно надолу и пред нас се открива невероятен пейзаж – няколко езера, всяко обагрено в различен нюанс на зелено-синьото. Това е следващата спирка от нашата разходка из приказните места на Пампорово.

Смолянски езера

 

За да стигнем до там е необходимо да се спуснем до главния път Пампорово –Смолян и следвайки табелките ще стигнем до Смолянските езера. Някога те са били повече от 20, но с годините голяма част от тях са пресъхнали и са се превърнали в блата. Днес добре оформени са едва 7. Около 3 от тях е оформена приятна екопътека, наречена “Екопътека Трите смолянски езера” по която и ние ще се разходим. Всяко едно от езерата е красиво и различно по своему. Имената на тези езера са Тревистото, Бистрото и Мътното. Обикаляйки около тях разбираме откъде идват  имената им. Спокойствие и свежест царят тук. Прохладата на планината е повече от желана и приятна. Заслушани, единствено в песента на птичетата от гъстата смърчова гора постепенно достигаме и до две интересни дървета, всяко едно със собствено име. Едното се нарича “Лирата на Орфей”, а другото “Тронът на Евридика”. Цялата област е пропита с легендата за двамата влюбени.

Не случайно и тези места са посещавани от много двойки. Пристигайки до последното езеро- Мътното-отправяме поглед нагоре и виждаме гордо изправените Орфееви скали. При добра гледна точка и видимост виждаме и Кула Снежанка. В началото на екопътеката има обширна поляна, на която  можем да си устроим пикник или просто да се насладим на заобикалящата ни природа.

Описахме ви три романтични места в Пампорово, които впечатляват със своята непринуденост, неопороченост и спокойствие. Три места, които няма да останат безразлични на всеки посетил ги.

Aвтор: Юлия Вукова
Източник: romantichenweekend.bg

Сподели!