Съветите на спортистите за предпазване от студа

Съветите на спортистите за предпазване от студа

Ако не сте от хората, които смятат да прекарат зимата пред телевизора вкъщи, ще ви се наложи да се справяте със студа. Ако искате да сте по-добре подготвени, можете да се вслушате в съветите на някои от спортистите, които имат опит в зимни условия – катерачите Крис Шарма и Оливия Хсу, алпиниста Колин Хейли и ултрабегачката Криси Мьол.

Планиране на промените в телесната температура

“Обикновено основното нещо, което правя, за да не се преохладя, е да нося много дрехи”, казва Колин Хейли – алпинист, който изследва ледените райони на Аляска и Патагония. Той знае, че наслояването на дрехите е важно за поддържане топлината на тялото, но се е научил и да предвижда промените в телесната си температура. Колин споделя още: “Преди да започна да се катеря нагоре аз първо спирам и събличам излишните пластове дрехи. Необходима е дисциплина да започнеш да се събличаш когато ти е студено, но трябва да умееш да предвиждаш кога ти предстои да се раздвижи и затоплиш. Дори и да ми е студено в момента, ако след малко ще се движа интензивно, има вероятност да се изпотя, ако съм твърде облечен.” Потенето в студено време е опасно – дрехите ще бъдат мокри когато спрете и може да замръзнат върху тялото, а това си е повод за хипотермия. Важно е когато спрем с интензивното натоварване дрехите до кожата ни да бъдат сухи, а тялото ни да бъде с комфортна температура. След натоварването трябва да облечем допълнителен слой дрехи, за да се предпазим от отдаване на топлина.

Съветите на спортистите за предпазване от студа

Храната

Важно е да можем да предвидим и храната си спрямо очакваните промени в телесната температура. Ако се очаква да ни е студено, трябва да поемем достатъчно калории, за да можем да запазим енергията и топлината си. В същото време трябва да внимаваме с твърде тежките храни, за които ще ни трябва много енергия, за да ги обработим.

Крайниците и лицето

“След замръзване на очите ми (буквално) през един ветровит, студен ден, разбрах че трябва да покривам не само кожата си, но и цялото тяло” – казва ултрабегачката Криси Мьол. Това означава носене на ски маска, зимни слънчеви очила, които пазят от вятър или дори специални лещи за студено време. Важно е да се предпазим и от слънцето в такива дни. За тази цел има предпазни SPF кремове, които е добре да изпозлваме и през зимата. Катерачът Крис Шарма съветва: “Когато усещате, че тялото ви се охлажда, покрийте крайниците и главата. Губим много топлина, отдавайки я през главата, шията, ръцете и краката.”

Съветите на спортистите за предпазване от студа

Правилните материи

Независимо дали ви харесва или не, памукът не е добър избор при ниски температури. Според Колин Хейли, дори вълната няма толкова добри качества срещу студа колкото синтетичните материи. Според Криси Мьол обаче всичко зависи от мястото, в което живеете – условията са коренно различни спрямо фактори като влажност, вятър и т.н. Ако сте във влажни условия, можете да носите тънки материи с вълна като първи слой близо до тялото си и задължително връхни дрехи, които не пропускат влагата, която ще ви охлади. Ако е ветровито, може да помислите за Wind Stopper.

Аксесоарите

“Пръстите на ръцете и краката винаги са тези, които страдат най-много от студа при мен”, казва катерачката Оливия Хсу. Тя обикновено се бори със студа в крайниците с помощта на затоплящи аксесоари (капсули, гелове, пакети) или носи горещ чай в термос. Ръкавиците без пръсти, които се използват като първи слой и върху тях се слагат лапи са изключително удобни според Оливия. Причината е, че така тя може да свали за кратко горния слой когато трябва да работи с инвентар и после да го върне без целите й длани да са изложени на студа. Удобни са и ръкавиците, които имат отделен палец и показалец, а останалите пръсти са на едно място. За тях също е добре да има горен слой тип лапа.

Съветите на спортистите за предпазване от студа

Резервни сухи дрехи

Криси Мьол съветва: “При студени, влажни условия е важно да свалите всички слоеве дрехи веднага след като приключите с натоварването и сте някъде на топло. Пазете един чифт сухи дрехи в колата или хижата, за да можете да ги облечете когато приключите. Ще се чувствате много по-комфортно така.”

Автор: Венелина Величкова
Източник: 360mag.bg

Сподели!