В събота дават началото на Националния тракийски събор

На 25 юли, събота от 9.30 часа на площадката пред Детското влакче в парк „Простор“ ще се проведе осемнадесетият Национален тракийски събор „КЪРДЖАЛИ 2016“. Тази година всички тържества, провеждани от тракийските дружества в страната са посветени на 120-годишнината от организираното тракийско движение в България, поставило началото си на 12 май 1896 година в град Варна. Поканени от организаторите – Регионалния съвет на тракийските дружества в област Кърджали, Тракийско дружество „Димитър Маджаров“, Тракийското младежко дружество, Народно читалище  ”Тракия-2009”  и община Кърджали са тракийските дружества от региона и страната, народни читалища и отделни състави. Участници отново са състави от региона – Кърджали, Момчилград, Крумовград, Аврен,  Девисилово, Малък девисил, Кирково, Народно читалище „Родопски фар“ в квартал Гледка, както и състави от областите – Пловдив,  Стара Загора и други населени места.

По случай 120-годишнината от началото на организираното тракийско движение в България, ръководствата на Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ и Тракийското младежко дружество подготвиха изложба, която ще бъде представена на мястото на събора.

Каним гражданите и гостите на град Кърджали да се насладят на богатата концертна програма, представена от децата на регион Кърджали и на съставите от страната, казва инж. Яни Янев – председател на  Регионалния съвет на Тракийските дружества в област Кърджали.

Източник: sabori.bg

Сподели!