Снимай лешояди, орли, вълци! – Маджарово, област Хасково

Снимай орли, лешояди, вълци
Източник:haskovo-bulgaria.com

Източните Родопи са най-доброто място за снимане на хищни птици в България. Само в продължение на 20 км по долината на р. Арда се срещат две трети от всички видове грабливи птици, обитаващи Европа.
Вече повече от 10 години Природозащитния център развива специализирани турове за снимане на лешояди и други хищни птици и бозайници.
В момента се използват две укрития за заснемане на лешоядите по време на хранене. Те могат да се използват както от професионалисти, така и от любители фотографи.
Снимането на лешоядите от скривалище е върховно изживяване. Човек присъства на живо при храненето на видове, отдавна изчезнали от много места в Европа. Когато лешоядите излитат на по-големи групи, фотографа обикновено забравя да снима и само се отдава на удоволствието от преживяването. От звуците, които издават крилете на птиците при поренето на въздуха, човек забравя ума и дума, а когато птиците са повече, трудно се “чуват” и собствените мисли.
Първото фотографско укритие се намира в района на яз. “Студен кладенец”. От него са направени много от снимките, които виждате в нашия сайт. Това е едно от най-успешните укрития за снимане на диви птици в България. От него могат да снимат едновременно четири души. Храната за лешоядите се поставя от 10 до 30 м от абразурите за снимане.
Освен белоглав и египетски лешояд, макар и по-рядко, от скривалището могат да се снимат черен лешояд, черна каня, морски орел, царски орел, гарван, сива врана, лисици и в много редки случаи вълци. Укритието разполага и със санитарен възел. Укритието може да се ползва и от повече от четири човека, ако те се сменят на прозорците за снимане по време на храненето на лешоядите.
Второто укритие за заснемане на лешояди се намира до гр. Маджарово. От него могат да снимат едновременно двама човека. То е по-подходящо за снимане на птиците в полет, както за заснемане на панорамни снимки с група лешояди. Разстоянието от укритието до храната за лешоядите е 36 м.
Необходимо условие за използването на укритията е влизане в тях през тъмната част от денонощието.
Природозащитният център предлага водачи за фотографски турове, по предварителна заявка. Туровете включват използването на временни укрития за снимане на пчелояди, синя гарга (синявица), черен щъркел, пойни птици.

www.vulturecenter.com

Сподели!