Смолян изненадва с два грандиозни събора

Грандиозни събори готви община Смолян през предстоящия уикенд. Единият е гайдарски в село Гела, другият – по повод Илинденско-Преображенското въстание в село Славейково. Те ще се състоят на 6 и 7 август.

Съборът на гайдарите се състои за 14-ти път и се превърна в една от очакваните за жители и гости на общината културна програма всяко лято. Съборът се открива в 10 и 30 тази събота с надсвирване на най-добрите майстори на гайдата в Родопите. Конкурсната програма започва 30 мин след това. В 18.00 часа пък ще бъдат наградени най-добре представилите се музиканти.

Оркестър „Тракийско настроение ” с ръководител Петко Кънев открива гайдарския уикенд под надслов „Хорото продължава…” На следващия ден, в неделя, от 11 и 30 часа, цяла Гела ще продължи да танцува и пее под звуците на гайдите на оркестъра.

133-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, борило се за освобождението на българите в Македония и и 140 години от рождението на войводата Пейо Шишманов ще бъдат отбелязани в Славейно. В събота честванията ще започнат с панихида от  10.30 ч. в памет на загиналите, отслужена в храм „Св. пророк Илия” в селото.

Час след това започва тържествено шествие, което ще се увенчае с концерт точно в 12.00 по обед. Съборът продължава до 21.00 часа, когато е подготвена заря.  На 7 август, неделя, в местността Хайдушки поляни от 11.00 ще се поднасят венци пред паметника на преображенци и пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови.

Организатори на честването на въстанието са община Смолян, Съюзът на тракийските дружества в България, кметство Славейно, читалище „Съгласие -1883” и Църковното настоятелство.

Източник: kmeta.bg

Сподели!