Ски и сноуборд на народни цени в Момчиловци

Ски и сноуборд на народни цени в Момчиловци

Зимните спортове вече не са запазена територия за богатите. От няколко години  Момчиловци предлага идеални условия за спускане на народни цени. Родопското село разполага със собствен ски и сноуборд център. Той е хит за местни и почиващи и заради вечното слънце на забележителната височина от 1600 метра над морското равнище. Красивият зимен парк се намира в местността Картола на 9 километра от Момчиловци и е част от спиращата дъха с неповторимите си пейзажи местност Хайдушки поляни. До съоръженията се стига, като се отклоните на изток от главния път Пловдив – Смолян след Пампорово и продължите към Рожен.

След това трябва да поемете наляво към обсерваторията и да продължите към Момчиловци. Можете да стигнете и през разклона на Юговско ханче по пътя за Лъки към Момчиловци. В ски центъра има малки писти, които разчитат изцяло на истински сняг. В селото и мераклиите очакват снегът да понатрупа, тъй като засега е недостатъчен. Вече обаче има мераклии, които се припичат на зимното слънце и се радват на хубавите гледки наоколо. Ски центърът е рай за хлапетата, защото се въргалят в снега на воля, без родителите им да се притесняват да ги загубят или малчуганите да претърпят инцидент в навалицата.

Целият парк е пред очите на мама и татко, а наклоните са подходящи за малчугани с шейни. Пистите се обслужват от два мини влека с обща дължина от 800 метра и капацитет от 200 души дневно. В зоната за радост на тийнейджърите има голяма арена, единичен рейл с кинк, прав двоен рейл, трапец, по-малка арена и фънбокс. Самата ски писта не е голяма, но привлича с цените. Целодневна карта е 15 лв. за възрастни и 10 лв. за деца, полудневна от 12 часа нататък е 10 лв. за възрастни и 7 лв. за деца, тридневните карти са по 38 лв. за възрастен и 25 лв. за деца. Паркът предлага и петдневни карти от по 60 лв. за възрастен и 40 лева за деца. Наемът на пълно оборудване борд и ски е около 20 лева средно. Ски зоната се стопанисва от Младежки спортно-туристически клуб „Момчил адвенчър“ – село Момчиловци. В него са инвестирали кметството, местни жители и английски гражданин с къща в селото.

Момчиловци е утвърдено село в туризма, има 10 хотела и няколко почивни станции из околностите. Средната цена на нощувката е 20-25 лева на човек. От селото излизат много туристически пътеки, които водят да историческите местности Момина вода, Рожен, Хайдушки поляни, хижите „Момчил юнак“ и „Преспа“, върховете Ахматица и Преспа и до Националната астрономическа обсерватория на Рожен. Интересен факт, а и туристическа дестинация са параклисите на Момчиловци, носещи имена на различни български светци, които са разположени около селото като „огнен кръг“, който е защитавал в миналото жителите му от злини и болести.

24 параклиса с различна възраст и размери има край родопското село. Всички те са строени от населението на обществени начала и до ден днешен местните се грижат за поддръжката им. Те винаги са отворени и са на разположение на туристите. Параклисите са с маршрути, които условно са разделени на северна зона, източна и западна зона. Първият маршрут е от селото до „Св. Дух“. Пътеката е дълга 7,5 километра и могат да се видят общо 4 параклиса. Вторият е от Момчиловци до „Св. Летения“ и включва разглеждането на 9 храма, а третият тръгва от църквата и се стига до „Св. Илия“ и включва 6 параклиса. На юг от връх Св. Илия, скрито в борова гора, е и притегателното Аязмото – място, за което се вярва, че много хора са получили изцеление.

Автор: Петя Гайдарова
Източник: marica.bg

Сподели!