Руски композитор създаде шедьовър за Перперикон

Аржентински учен сравнява скалния град с Акропола и Рим.

Туристи от цял свят – от Аржентина до Русия, се дивят на чудото, наречено Перперикон. „Направо е смайващо това, което се вижда на Перперикон – няколко етажа от историята на човечеството от най – древните векове до днес. Можем да сравним Перперикон с Акропола в Атина или с Рим, но никое от тези две места нямат толкова дълго развитие като Скалния град на траките от близо 7 хил.години“. Това каза директорът на Аржентинския антарктически институт проф. д-р Мариано Мемоли.

Ученият сподели, че за първи път посещава Кърджали и е впечатлен от красотата на Родопите. По думите му, миналото на този район е много важно за историята на човечеството със своите археологически, културни и природни забележителности. Неотдавна проф. д-р Мариано Мемоли бе за първи път в Кърджали. Той пристигна заедно с големия български полярен изследовател проф. Христо Пимпирев и отделиха няколко часа, за да изкачат Перперикон.

Хиляди чужденци посещават всяка година археологическия комплекс. Преди време заедно с група руски туристи е и композитор от Москва. Вдъхновен от видяното, той създава специална сюита, посветена на Древния град. „Музикалната творба е написана само за няколко дни. Сюита „Перперикон” е включена в новия албум на композитора и се продава успешно в Русия”, разказа Марина Кутелова, дългогодишен екскурзовод на Перперикон.

Античният и средновековен град Перперикон е включен в 100-те национални туристически обекта на Република България. Регистрираните посещения достигат над 250 000 годишно.

Автор: Ирина Ангелова

Източник: kmeta.bg

Сподели!