Родопското село Косово

село Косово
село Косово

Родопското село Косово се намира на 195 км от София и на 50 км от Пловдив. Косово лесно може да се окаже на пътя ви – то е само на 5 км от курорта Нареченски бани, близо до Бачковския манастир  по шосето от Асеноград към Пампорово и Девин.

Косово  е приказно място, в което ще се влюбите от пръв поглед. То е едно от най-живописните села в Родопите и ако се чувствате истински пътешественик, трябва да го включите в списъка на неизследвани кътчета в България, които е задължително да посетите.

Това красиво и малко познато място ще ви пренесе назад във времето със своите автентични къщи и църкви, строени преди повече от 200 години. С изненада ще откриете, че тук няма и следа от грозно съвременно строителство, а само запазена старина, естествено вписана в природната среда. В Косово се кръстосват четири непресъхващи рекички, които, съчетани с атмосферата на старите калдъръмени улици, високите дувари и зелените ридове наоколо, оформят един съвършен свят на спокойствие и красота.

село Косово
село Косово

Косово е заселено през XVII в., 

а своя разцвет достига в средата и края на XIX в. Оттогава датират и повечето от къщите в селото. По това време със средствата, припечелени от кираджийство (превоз на стоки срещу заплащане), скотовъдство, земеделие и зидарство, местните хора строят големи и просторни къщи с високи дувари и дърворезбовани тавани, изграждат павирани улици и мостове. Днес повечето автентични къщи са реставрирани и се отдават на туристи. В селото има общо 63 паметника на културата, 5 от които са с национално значение.

Най-голямата и най-емблематична къща в селото е Хаджийската къща, построена през 1853 г., която днес е част от възрожденския комплекс „Косовските къщи“. През 2007 г. каменната постройка е удостоена със сребърна марка за качество „Автентична България“ и отличие за дизайн и атмосфера.

В миналото косовчани са известни като големи майстори. Един от най-изкусните сред тях е Хаджи Георги Станчовски, които е строител на две от най-известните къщи в селото (едната е Хаджиевата къща) и забележителната с красотата си сграда на днешния Етнографски музей в Стария Пловдив. Благодарение на него през 1851 г. Косово се сдобива с църквата „Успение Богородично“, която е действаща и до днес – 164 години по-късно. Църквата в село Косово е известна още с това, че в центъра ѝ е поставен мраморен камък с изображение на двуглав орел.

Според легендата камъкът в черквата е чудотворен и, ако се стъпи върху него, лекува. „Успение Богородично“ е обявена за паметник на културата и все още пази много от автентичните си стенописи и икони.

село Косово
село Косово

След като е преминал през великолепната и чудотворна църква, повървял е по тесните калдъръмени улички и се е насладил на неповторимата родопска атмосфера на старинните къщи, очарованият посетител може да поседне в култовата кръчма „Безгрижен живот“. Там, казват, сервират най-добрия пататник в Родопите. Дали това е така – проверете сами!

Снимки: Комплекс „Косовските къщи”
Източник: economy.bg

Сподели!