Римска гробница – гр. Хисаря

Снимка:Опознай.bg

Хисарската гробница представлява късно римска семейна гробница, изградена през втората половина на IV в., намираща се в околностите на гр. Хисаря, обл. Пловдив.

Разположена е на около 300 м югозападно от крепостната стена на града в естествения парк „Славеев дол” и в близост до минерален извор „Момина сълза”.

В Хисаря са намерени общо пет късно антични гробници, но това е най-голямата и най-интересната от всички. Известна е още като гробница № 3.

Състои се от засводен коридор, стълбище и гробна камера. Стените на гробницата и коридора са украсени с цветни стенописи, които символизират райската градина и са частично запазени.

Гробната камера представлява правоъгълно помещение с размери 4,29 на 2,78 м и има цилиндричен свод. В стените симетрично са изградени шест ниши с ритуално предназначение. Подът на камерата е покрит с пъстра мозайка, наподобяваща красив килим. От двете му страни са иззидани две гробни легла.

Строителните техники и материали, стенописите и мозайката сочат, че Хисарската гробница е била предназначена за семейството на знатен римлянин, сановник или военачалник.

Работно време

Зимно работно време – от 10.00 ч. до 15.00 ч.
Лятно работно време – от 9.00 ч. до 13.00 ч. и от 14.00 ч. до 17.30 ч.
Понеделник и вторник са почивни дни. Ако има групи, които желаят да разгледат гробницата, тя може да бъде отворена и през почивните дни, но след предварителна заявка в Археологическия музей.

Транспорт

Гробницата е лесно достъпна пеша и може да се разгледа в рамките на посоченото работно време.

Снимка: Опознай.bg
Източник :mirela.bg

Сподели!