Пещера „Утробата“ – светилище на древните Траки

Пещера „Утробата“ се намира в близост до село Ненково в област Кърджали и хижа Боровица с едноименния язовир. Пещерата е уникална по рода си, защото в скалата древните и времето са оформили процеп дълбок около 22 метра и достатъчно висок, за да се влезе. Отвора на пещерата днес е допълнително разширен от човешка ръка, но тя е все така уникална. Основната линия за появата и съществуването на пещерата са Траките. Учените смятат, че мястото е било предназначено, като светилище и тук са се извършвали древни тракийски ритуали. Навярно храма или светилището са започнали съществуването си още от XI-X век Преди Христа. Характерно за ориентацията на пещерата е посоката юг-север, която е била важна за траките. Самият вход на пещерата се намира на юг и всеки божи ден точно в 12 на обяд, през процеп в тавана на пещерата се спуска слънчев лъч. Тази магия се задържа няколко минути и ако ви се случи да я видите и усетите, ще се обедите, че ние сме нещо повече от материя.

Много интересно е да се забележи, че по различно време на годината, слънчевия лъч има различна големина, дебелина и яркост. Учените са измерили, че през август лъчът светлина е едва два метра, но той достига цели двадесет и два метра по време на февруари и март.

Още един озадачаващ факт около това уникално място е наличието на вода в подножието на пещерата. Тя се събира във воден басейн, характерен за светилищата от тракийско време. Това е уникално, не защото водата се събира в басейна, а защото района на село Ненково е силно безводен. На фона на безводието, някак си и от някъде в пещерата-светилище извира чиста и свежа вода. Водата течаща от пещера „Утробата“ никога не пресъхва, дори и при най-голямата суша. Тя винаги сълзи и се спуска по скалите, за да се озове във водния басейн.
Характерно за религията на траките е, че техните светилища са винаги на върха на планина, винаги в дебрите на пещера и винаги там има течаща вода. Траките олицетворяват пещерата, като форма на живот изначална, като женската утроба. Затова и самата пещера се нарича Вулва или Утроба. Формата на пещерата от друга страна силно наподобява по формата си женската утроба и е свързана директно с Дионисиевите мистерии и оргии.
Пещера „Утробата“ е уникална, защото е единствена в света по своя характер, същност и функции за древните траки. Светилища на това племе има много на територията на България, но подобен род светилище в пещера и с тази форма няма никъде другаде у нас или по света.
Да посетиш пещера „Утробата“ е уникално чувство, уникално преживяване и определено трябва да го направите, защото с преход от около 2 часа ще станете свидетели на уникално явление.

Източник: lifetime.bg

Сподели!