Пешеходно екоприключение около язовир Студен кладенец

На прехода между септември и октомври с най-запалените природолюбители ще се гмурнем сред богатата природа, прегърнала язовир Студен кладенец. Ще се поразходим под Юмрука, ще навлезнем в дебрите на еленовото стопанство и ще изучим биоразнообразието по поречието на Перперешка река.
Есента не е най-благоприятния период за природни и екотурове, но ние ще влезнем в ролята на изследователи и ще открием видовете, които се срещат тук точно по това време на годината.
А есента е така богата на цветове в Източните Родопи, и язовир Студен кладенец така щедър на прекрасни гледки. И ние – жадни за всички тези красоти ще ги грабнем с пълни шепи.

С това приключение ще ви покажем някои от най-дивите и непокътнати места в Източните Родопи. Ще се любуваме на диви животни и ще отмаряме пред изумителната девствена природна картина. Вечери и нощувки със закуски ще са в къщата ни за гости „Бягство при езерото“ в село Гняздово. Четири дни в Студен кладенец – не ги пропускайте!

Дати: 29, 30 септември – 1 и 2 октомври 2016г

Ден 1 – четвъртък

Срещата ни е по обяд в село Гняздово на брега на язовир Студен кладенец и на 20 км източно от Кърджали. Следобеда ще направим пешеходен преход до подножието на защитена местност Юмрук кая, откъдето ще ви се открие изумителна гледка към язовира.

Акцент за деня: Юмрук кая, язовир Студен кладенец.

Ден 2 – петък

Закусваме и се придвижваме до брега на язовира, откъдето с моторна лодка се прехвърляме на южния бряг. Там ни очаква дивият свят на еленовото стопанство Студен кладенец. Ще направим еднодневен поход по кръгов маршрут и ще срещнем стада елени, костенурки, няколко зубри, както и кръжащи в небето лешояди. Ще се захласваме по панорамни гледки и цветни есенни картини.

Акценти: Благороден елен, елен лопатар, сватбуване, зубър, костенурка, лешояд, диви коне.

Ден 3 – събота

В този ден ще се впуснем по поречието на Перперешка река – бавно и полека ще навлезнем в дивите обитания на птици и влечуги, ще срещнем биволи и разноцветни пеперуди.

Акценти: Средна Арда, Перперешка река

Ден 4 – неделя

Ден за релакс и отпътуване. Може да посетите археологически комплекс Перперикон и Каменните гъби по пътя за дома.

Точни дати: 29,30.09 – 1 и 2.10. 2016г (първи уикенд на октомври)
За инфо и записвания: gabi_tour [@] abv.bg и тел: 0887 831026

http://gabitour.com/bg/ecoturisum/peshehoden-ekoturism.html
Краен срок за записване: 20 септември 2016г

Източник: gabitour.com

Сподели!