Откриха църква от ІХ век под средновековен храм в Родопите

Приключиха разкопките на средновековната църква край с. Добромирци, водени от екипа на проф. Николай Овчаров. Обектът е само на 9 км от Златоград и се намира на много удобно място край пътя за Кърджали, където минава огромният поток туристи, идващи от скалния град Перперикон към Златоград.

Храмът от ХІІІ-ХІV в. вече е разкрит напълно. Той е конструкция с дължина 11 м, като зидовете са запазени до 2,5 м височина. Граден е от ломени камъни, подравнявани с парчета тухла и дървени греди. От изток сградата завършва с полукръгла апсида. Някога църквата се е виждала от километри и е била средище на християнството в района. Край храма се развива обширен некропол, от който са разкрити 5 гроба, оградени с каменни плочи. Два от тях са на мъж и жена, положени един до друг вероятно семейство.

Най-голямата ни изненада бе, когато под стените на тази църква започнаха да се появяват основите на друг храм – трикорабна базилика с 3 полукръгли апсиди, споделя проф. Овчаров. От изток се оформят стъпките за иконостас, а централният кораб е отделен от страничните чрез редици от квадратни основи за стълбове. Макар да са запазени само основите, добре се вижда, че сградата е била градена от ломени камъни, свързани с много здрав бял хоросан. Учудващи са размерите на по-ранната църква. Тя е изключително скъсена: с дължина едва 9 м при ширина 11 м. Този план, както и откритата при разкопките керамика показват, че храмът е изграден през ІХ-Х в. Става дума за преходна форма от раннохристиянската базилика към класическата византийска кръстокуполна църква.

В северния кораб на тази църква бяха открити 3 гроба, отличаващи се коренно от по-късния некропол: останките са на възрастен и две деца положени в много добре оформени с каменни плочи гробни камери и покрити също с каменни плочи. Така се получават своеобразни саркофази. Няма съмнение, че тези хора са били особено почитани, вероятно ктиторът на храма и наследниците му, изтъква археологът.

Екипът работи и по друга интересна хипотеза. През 30-те години на ХХ в. при строеж на джамия в близост е открито погребение на високопоставен християнски духовник със златовезани дрехи и митра на главата. Тази находка може да се свърже с легендите, че по тези места се е подвизавал последният български средновековен патриарх Евтимий, след като е бил заточен от турците през 1394 г. Днес околните села са с мюсюлманско население, но през Средновековието плодородната долина между селата Бенковски и Добромирци е била един от най-християнските райони в Родопите. В близост на новоразкрития храм личат останките на още поне 4 църкви. Ето защо е много важна идеята на спонсорите от Златоград, с чиито средства изцяло се правят разкопките, високо запазеният средновековен храм да бъде напълно възстановен. Така след столетия на забрава, християнската традиция в този район ще бъде възстановена.

Източник: monitor.bg

Сподели!