Откриват първата у нас чешма с естествено газирана вода

Събитието съвпада с празненствата за 60-годишния юбилей на първото бутилиране на минерална вода в България

На 27 август официално ще бъде открита и осветена първата у нас чешма с естествено газирана вода. Тя се намира в девинското село Михалково, съобщава Kmeta.bg.

Събитието съвпада с празненствата за 60-годишния юбилей на първото бутилиране на минерална вода в България, включващо и богата фолклорна програма на площада в селото в полите на Родопите.

Изворът за минерална вода в Михалково е открит през 1936 г. като планински ручей, отличаващ се по вкус и мирис от обикновената вода. Още в края на 30-те години на 20 век местните хора решават да превърнат водата в свой основен поминък, припомня „Труд“.

През 1956 г. в дъсчена барака се напълва ръчно първата бутилка с михалковска вода, която става експонат на Пловдивския международен панаир. Впоследствие за бутилирането се използват еднокранки и немска миялна машина, като постепенно местната фабрика се превръща в предприятие с нови производствени мощности, модерна инфраструктура, разширена дистрибуторска мрежа и постоянно разрастващи се  продажби в България и чужбина.

Миналата седмица в девинското село официално откриха и новия цех за бутилиране на изворна и естествено газирана минерална вода Михалково. Новият цех се простира на 1440 кв.м и е изграден за 88 дни, като старта беше даден на 1 октомври миналата година.

Източник: economic.bg

Сподели!