Орлово око: Родопите в краката ти

Орлово око
Орлово око

Уникална наблюдателна площадка, наречена “Орлово око”, е най-новата туристическа атракция в Родопите. Тя е монтирана на ръба на скалите на височина 1563 метра над морското равнище недалече от прочутата Ягодинска пещера.

От площадката се открива спиращ дъха изглед към красотите на Родопите и безкрайните хоризонти. До нея се стига с водач по атрактивния маршрут за връх Свети Илия. “Орлово око” беше открита наскоро от местното туристическо дружество. Стоманено-бетонната конструкция над скалите издържа три тона товар. Дотам има черен път, който е непроходим за леки коли, но с джип може да се мине. Денивелацията от площадката по отвес до шосето в Буйновското ждрело е повече от 600 метра. “Оттук се виждат две-трети от Буйновското ждрело, Борино, Чала, Ягодина, в далечината планините от Гърция, в дъното Пирин и малък връх от Рила. Няма друго място с такава панорамна гледка. Затова сме я кръстили “Орлово око”. Площадката е направена така, че да няма никаква опасност за туристите”, посочва уредникът на Ягодинската пещера Сергей Генчев. Целият проект е струвал на дружеството 21 000 лева. Средствата са събрани от входната такса на Ягодинската пещера. Единственото условие за туристите е да не се качват до върха в лошо време, защото падат много гръмотевици, предупреждават местните. Затова върхът носи името на повелителя на гръмотевиците свети Илия.

С новата площадка атракциите на Ягодинска пещера стават цяла палитра. В жегите имаше бум от туристи, които искаха да влязат в пещерата, където е 6 градуса. Освен с хладните си покои пещерата е всеизвестна с красотата си. Посетителите имат възможност и за пътуване далече назад в историята с посещение на праисторическо жилище.

Как да стигнем?

Към пещерния дворец води лъкатушещ в красиво ждрело път. Ягодинската пещера е на 20 км южно от Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на река Буйновска, която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България – Буйновско, с дължина 7 км. Със своите близо 10 километра лабиринти и етажи тя е най-дългата пещера в България. Пещерата, която е на територията на община Борино, се стопанисва от туристическо дружество “Родопея” – Ягодина от 1982 г. Както и останалите пещери в Смолянско тя е проучвана безвъзмездно. Всички карти на пещерите в района са правени от спелеоклуб “Студенец”-Чепеларе, ръководен от доайенът на родопските спелеолози Димитър Райчев. По негово решение са благоустроени трите пещери – Ягодинска, Дяволското гърло и Ухловица. Негово дело е и изграждането на единствения на Балканите музей на пещерното дело в Чепеларе. За туристите в недрата на Ягодинската пещера е изградена 1100-метрова пътека. Подземията й са уникални със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, “завеси”, “леопардови кожи”, пещерни перли. Някои от природните форми напомнят за Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, животни и фантастични фигури. На Нова година край елха спелеолози се събират на празненство в пещерната зала. В пещерата вече стана традиция да се правят сватби. Да си кажат “да” в подземията избират основно млади хора за първи брак. Най-много двойки пристигат от столицата, като повечето водят по 30-40 сватбари. След ритуала процесията минава през залата и продължава по целия туристически преход през пещерата. Накрая всички тропат хоро пред входа й под звуците на каба гайда.

И те като обикновените туристи обаче виждат само малка част от великолепието на пещерата. В неосветената й част пристъпват малцина – заради множеството препятствия. За да се изкачиш от един на друг етаж, трябва да преминеш покрай пропасти, да преодолееш огромни каменни блокове, да се провреш през тесни пространства и да изкатериш почти отвесни скали. Търсещите адреналин, подвещото ръководство на местните пещерняци могат да се спускат по рапел до зали, където пещерните бисери са двойно по-големи от тези в благоустроената част на пещерата. Двата атрактивни маршрута в неосветената част се предлагат на групи, желаещи да изпитат тръпката на пещерняка.

През 3-километровата неблагоустроена част се преодоляват 3 нива, като мераклиите се спускат с въже в 30-метрова и в още една 15-метрова пропаст. За масовите туристи предстои да бъдат озвучени 500 метра подземия, където основно ще се чува класическа музика.

В България това ще е първата озвучена пещера, подчертават спелеолозите. Подобна атракция обаче има в другите държави. Най-близката “пееща” пещера е гръцката Алистратис до Драма.

В Ягодинската пещера туристите ще слушат Бетовен, Бах, Шуберт, Дворжак и Моцарт. Озвучаването ще се направи с 11 хил. лева, като ще се монтират 40 водоустойчиви тонколони. Отвън озвучаване вече има, само че музиката е изцяло родопска в хармония с района и гостоприемните домакини.

Източник: bgnow.eu

Сподели!