Няма родопско село без лечебна вода

Няма село в Родопите, в околностите на което да няма лечебна вода. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян директорът на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян Таня Марева. Тя добави, че в краеведската книжнина още от началото на ХХ в. се споменава, че няма село в Родопите, в околностите на което да няма някоя изцелителна вода и че такива има стотици в нашата част на Родопите.

„Родопите са планина, изключително богата на води и в голяма част от древните вярванията са лековити. Лековити води са и тези изворчета, както казва народът „въртят се наляво”, въртят се обратно по часовниковата стрелка. Лековити води са и такива, които са обитавани от невидими сили, помагащи на хората”, разказва Марева. Тя добави, че лековити води са и тези, в които човек е намерил някакво изцеление – преди всичко кожни болести, артиртни и други. По думите й в Смолян една от най-известните е Балиевата вода, която е разположена близо до кв. „Средок“. Друга, също толкова известна е Барутената вода, намираща се край град Девин, Аязмото в село Момчиловци, Водицата в село Смилян, водата намираща се под кв. „Горно Влахово“ на гр. Смолян, и още много, които не могат да се изброят. „Интересно е, че в Родопите тези древни вярвания са съчетани и със съвременните изследвания на физиотерапията, медицинската наука и доста науки, занимаващи се с качествата на водите”, посочи Таня Марева. Тя добави, че част от тези, почитани в миналото извори днес са прочути не само в България и около тях са изградени лечебници.

Като пример Марева посочи лечебницата и минералните извори в смолянското село Баните, където има останки от съоръжения още от римско време ипо думите й те доказват, че тази отдалечена от нас епоха, са се ползвали минералните води. „Има една много интересна легенда, свързана с Беденските минерални бани, в която се разказва, че римският император получил много силни болки в краката и след като известно време ги потапял във водите, бил излекуван”, разказва директорът на смолянския музей. По думите й всичко това учените днес го обясняват с факта, че Родопите са разположени върху едно огромно езеро от минерални подпочвени води и затова свидетелстват и научнодоказаните минерални извори като тези в Беденския край, Девинския, Михалковските. „Ето как се припокриват древни вярвания, в които има много голяма доза рационални наблюдения и рационални познания със съвременния начин на живот в планината и съвременните достижения на науката”, отбеляза Таня Марева.

Източник: agrozona.bg

Сподели!