Наблюдение на мечки в Родопите – адреналин за природолюбители

Приисквало ли ви се е да стоите тихо на някое сигурно място и да наблюдавате отблизо опасен звяр? Точно такова изживяване може да ви се случи в Родопите. Там, в специално изградени укрития, любители на диви животни могат да видят кафява мечка само на няколко стъпки разстояние. Усещането е вълнуващо и незабравимо. Подобно преживяване е далеч от традиционния тип дейности по време на почивка.

Най-подходящият сезон за наблюдение на кафява мечка у нас е пролетта. Тогава възрастните индивиди активно търсят партньор за размножаване и обхождат по-големи територии. Възможността по това време да се види мечка е голяма, стига хората да имат търпение и желание. Понякога се налага няколко поредни нощи да се чака в укритието, но наградата си заслужава. Наблюдение на диви животни е разпространен вид туризъм в много европейски страни и на Запад е доста по-скъпо удоволствие, отколкото в България. Тук цената за фотолов на мечти и други диви животни е 100 лв за група от 4 човека.

Укритията, където се извършват наблюденията, са шумоизолирани и частично вкопани в земята. Те са изградени от Ловно-рибарското дружество в Девин. Важно е в тях да не се оставя храна, след като хората напуснат, защото тя може да привлече мечки и те да разрушат част от постройката. По време на чакането всички трябва да са тихи, за да не подплашат дивите животни, които минават в близост. Любителите на фотографията могат да запечатат своята среща с най-големият хищник в България и да го публикуват в социалните мрежи, без да са рискували живота си, както напоследък е модерно.

Обикновено наблюденията се правят рано сутрин или през късния следобед и вечерта. Хората трябва да пристигнат по-рано и да чакат известно време, за да може миризмата им да се разсее и да не плаши животните. Въпреки че укритията са тесни, в тях е удобно да се стои, защото има пейки, а и очакваната награда е голяма.

По-спокойна и подходяща за семейства е екскурзията до Мечата пещера. Тя се намира на около 20 км. от Девин и се нарича така, защото в нея са открити над 20 скелета на пещерни мечки, които са живели там преди хиляди години. До нея се стига след 20-минутно изкачване по стръмна пътека. Цената на такава екскурзия е 90 лв.

Източник: brat-bg.com

Сподели!