Млади астрономи се събират над Ардино

Започва 46-ата Лятна школа по астрономия и астрофизика

 

Започва 46-та Лятна школа по астрономия и астрофизика, съобщи Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерваторията в Кърджали. Тя ще продължи до 10 август в комплекс „Белите брези” край Ардино. В нея участват над 60 души от страната, а лекторите са от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „Рожен”, Софийския университет, така и български астрономи, работещи Германия, Австрия, Англия и САЩ.

Програмата включва лекции, семинари и наблюдения на интересни явления с модерна техника. „Разполагаме не само с телескопи, но и с новата цветна цифрова камера с набор от 5 цветни филтъра, които дават възможност за истински наблюдения”, обясни Узунбохосян. Предизвикателството пред младите астрономи ще бъде наблюдението на Персеидите – най-богатият метеорен поток през лятото, който се очаква да бъде в две поредни нощи – 11 и 12 август.

Школата се организира от клуб “Вега” към Астрономическа обсерватория –Кърджали. Финансова подкрепа т. г. осигурява Фондация Америка за България. Историята на Школата по астрономия започва през лятото на 1970г. в местността „Белите брези“ от 30 –на млади ентусиасти, ръководени от младия астроном Славей Златев.

Автор:  Ирина Ангелова

Източник: kmeta.bg

Сподели!