Лятно фермерско училище – хит в Източните Родопи

Лятото е време за пътуване, море и приключения. За ваканционните месеци интересни забавления за децата предлага Слънчева ферма в Източните Родопи. Тя се намира в село Тънково и разполага с две зони. В зона А е стопанство със 100 майки зайки. Възстановени са сламата към къщата, камината и голямата маса.

„Тези навеси са типични за района. Опитали сме се да запазим автентичността им, като измазахме стената с пръст и слама, подредили сме предмети от бита на местните хора – ронелка за царевица, бурило за мляко, мотовилка за навиване на прежда, глинени съдове, стари газени фенери”, обяснява Михаела Кирчева, собственичка на фермата. Вече е намерила и стан, на който жена от селото ще показва как се тъкат шарените черги.

Първи помощници на Михаела са Мирослав Николов и леля Талунка. Младият мъж се грижи специално за заешката ферма. С подробности той показва на посетителите как се хранят зайците, отговаря и на всички любопитни въпроси, свързани с грижите за дългоухите. В големия двор са оформени различни кътове с места за игри и за обучение на посетителите.

Покрай каменната ограда е подреден и всякакъв земеделски инвентар: колела от каруца, вили за събиране на сено, плуг. Този своеобразен музей на открито се допълва и от кладенец, откъдето и днес може да се „вади” вода.„Искаме по забавен и интересен начин децата да научават как живее зайчето, желанието ни е малчуганите заедно да приготвят храна по „бабини” рецепти, напр. как се прави сироп от вишни и джанки. Работата във фермата е един вид нашето фермерското училище. А всички дейности са според сезона –засаждане на цветя, поливане на градината, събиране на трева и бране на върба за зайците, бране и сушене на билки, бране на плодове и зеленчуци, правене на компот, сладко, лютеница”, разказва още Михаела.

Програмата за малките посетители във фермата през включва разнообразни занимания: изработване на саксии от глина, приготвяне на храна, спортни игри, лагерен огън, походи в околностите на селото. Вече е сформирана и групата, която ще пристигне през август.

Първите гости на фермата са децата от Езиков център „Неа Германика” в Кърджали. Някои от малчуганите пътуват за първи път без родителите си. Други пък за първи път влизат в селски двор. За 9- годишната Марияна най – важното е , че сама е хранила зайчетата. Малката Ани пък подробно обяснява какво е дървено бурило. ” В него се слага мляко и след като се „бие” дълго се получава отгоре масло, а долу остава айрянчето”, казва момичето.

„Дъщеря ми е много доволна. Смятам, че подобни зелени училища са полезни за живеещите в големите градове деца. Заниманията сред природата и живия контакт с животните на село им помогнат да придобият нови умения “, споделя Кремена Димитрова. Според бащата на 9 –годишния Иво престоят във фермата и наученото ще помогне на децата да се справят по –добре с различни житейски ситуации.„Много искам фермата да успее, защото селото някога имаше близо 2000 души, сега са останали малко над 300, след като закриха училището. Подкрепата за Слънчевата ферма е подкрепа за Тънково, да живне селото, да идват деца и млади хора”, казва леля Талунка и кани децата и гостите да опитат от колачетата и специално приготвената пита.

За всички домакините са приготвили домашен сироп от вишни и джанки. На тръгване възрастната жена подарява на всяко дете пакетче от нейната мерудийка, прочута не само в Тънково, но чак до Казанлъшко.

Зона Б на Слънчевата ферма е зоната за отдих. Тя е близо до зона А. Двете ги делят малка уличка и две врати. В дейностите по подготовката на фермата участват и доброволци. Включват се и при косене на трева и рязане на храсти и изсъхнали клони на дървета. Оформят местата за палатки, аранжират цветни кътове, боядисват гуми за саксии, изработват вази от подръчни материали.Слънчевата ферма в Тънково може да се превърне в модел за успешен селски туризъм, тя вече посреща семейства с деца от цялата страна за уикенди и ваканции на село. За малчугани от 8 до 12 години пък има организирани лагери. Съвсем наблизо до селото се намира язовирче, което много скоро ще бъде разработено за разходки с каяк. Тънково е заобиколено от лозови масиви и дъбови горички, а пътеката за еко и велопреходи ще минава през най-интересните места. За децата ще бъдат организирани и пешеходни преходи „Птиче царство“ и „Пътека на билките“ в околностите.

Слънчевата ферма е победител в конкурса Rinker’s Challenge 2016г , който е истинско предизвикателство за стартиращи социални и традиционни предприемачи на Център „Ринкър” към фондация „Помощ за благотворителността в България”. Желанието на Михаела Кирчева е да превърне фермата в място за забавление за малки и големи. Място, където любители на природата могат да участват в неформално обучение или пък просто да релаксират на село, сред природата.

През август предстои провеждането на открит ден. След освещаването, гостите ще разглеждат фермата за зайци и съоръженията за селски и агротуризъм. Ще отвори врати и детска арт работилничка за рисуване върху керемиди. Посетителите ще могат да опитат от продукти на фермата и региона на Източните Родопи.

Ирина АНГЕЛОВА

Източник: kmeta.bg
Сподели!