Крепостта Устра в Родопите – история и природа на едно място

Устра

Безброй са историческите обекти в Източните Родопи, които заслужават вниманието на туристите, но един от тях привлича с особена сила. Величавата природа на това място и добре запазените каменни зидове, непокварени от съвременните бутафорни тенденции, превръщат Устра в може би най-автентичната крепост в тази част на България. Ако прибавим и факта, че тук са снимани сцени от филма “Време разделно”, то разходката до този обект е изживяване, което не бива да пропускате!

Крепостта е кацнала в най-високата част (1015 м) на скалист рид, намиращ се на около 5 км от джебелското село Устрен и е разполагала с три отбранителни кули – една полукръгла и две правоъгълни. Във вътрешността са били изградени 8 помещения, като част от тях са служили за водохранилища.

В наши дни Устра се слави като една от най-запазените крепости в Родопите. Основите на отбранителните кули и повечето от помещенията продължават да устояват на натиска на времето, а най-силно впечатление прави източната крепостна стена, чиято цялост е почти непокътната. В основата ѝ зее голяма дупка, която в момента играе ролята на неофициален вход към вътрешността. Виждат се и отворите, където някога са се закрепяли масивни дървени греди, поддържащи различните нива на постройките.

Устра

Според историческите извори Устра е построена от византийците през X век, по време на управлението на император Константин VII Порфирогенет. Предназначена е за гарнизонна крепост, охраняваща търговския път от Констанция (Симеоновград) до Беломорието, минаващ през прохода Маказа.

През годините на активната ѝ употреба твърдината често преминава ту в български, ту във византийски ръце. Смята се, че българският цар Симеон I за кратко завладява крепостта, но в последствие я отстъпва на Византия, която остава траен неин господар след неговата смърт.

Мястото е обследвано от археолози в периода между 1971 и 1973 г., а откритите находки говорят за интензивното използване на отбранителното съоръжение през XIII и XIV в. Днес, повече от 40 години след последните разкопки, от земята продължават да излизат парчета керамика, а понякога дори човешки кости…

Устра

Пътят към крепостта започва от една отбивка на шосето между Джебел и село Устрен. Разстоянието до целта е около 3 км, като първоначално наклонът е слаб, тъй като тази част от маршрута е била разчетена и за автомобили, които да стигат до някогашната хижа на БТС.

Дълги години туристическата постройка стоеше безстопанствена, но отскоро е частна собственост и усилено се ремонтира. Щом стигнете до нея започва трудната част – стръмна и тясна планинска пътека, която за около 30-40 минути ще ви преведе между боровете чак до самата крепост.

Стигнете ли веднъж до върха, ви остава да направите само още едно нещо – да се потопите в магията на това място и да се слеете с неповторимата му атмосфера…

Устра

Автор: Христо Узунов
Източник: urbex.bg

Сподели!