Каменните гъби край село Бели пласт

Каменните гъби край село Бели пласт, община Кърджали, са един от 50-те малко познати туристически обекта в България, които Министерство на туризма популяризира с кампанията „Скрито пред очите ти”.

На пътя, който свързва Хасково и Кърджали, почти до самото шосе, на около километър от село Бели пласт, се намира природен феномен, наречен поради причудливите си форми Каменните гъби. Тук, на площ от 3 хектара, са разположени впечатляващи скали, наподобяващи гигантски гъби – с розови на цвят пънчета и зеленикави шапчици. Височината на скалите достига до 2,5 – 3 метра. Вятърът, водата и ерозията са изваяли причудливите форми на тези образувания, за които се смята, че са резултат от вулканични изригвания на дъното на море, съществувало по тези земи преди 40 000 000 години.

През 1974 г. „гъбите“ са обявени за природна забележителност.

Подобно на други скални и каменни композиции по нашите земи, за Каменните гъби се носят легенди. В тях се разказва за нашественици, за четири сестри красавици и упорството им да не се подчинят на насилника, „наказано“ с проклятието да се превърнат в гигантски гъби.

Интерес представлява съставът на камъка, от който е образувана скалата – риолитова вулканична туфа.

Розовият цвят се дължи на минерала клиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра идва от минерала селадонит. Долният розов пласт е по-мек и по-лесно се поддава на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали и по-трудно се изветря. Така в продължение на хилядолетия се е оформяла тази прекрасна композиция от неповторими форми и багри.

Природният зеолит, наричан още клиноптилолит, е изключително полезен минерал. Заради свойствата му, граничещи с вълшебство, той е обявен за минерал на ХХ век. Смята се, че най-качественият клиноптилолит се намира в Източните Родопи, в района на гр. Кърджали. Поставен във водна среда, клиноптилолитът елиминира от нея всички вредни за човека вещества, включително и радиоактивно замърсяване.

Разбира се, когато посетите село Бели пласт, можете да се порадвате на красотата на Каменните гъби, но без да нарушавате целостта им. Този защитен скалeн феномен трябва да бъде грижливо пазен от всички, за да съхрани величието си и да пребъде за поколенията.

Освен на Каменните гъби, в района на Кърджали, Перперикон, можете да се насладите и на друг природен феномен – скалната група, наречена Вкаменената сватба (или Каменната сватба). В близост до Маджарово, в землищата на с. Студен кладенец, с. Стари чал и с. Бойник, общ. Крумовград, може да бъде посетен резерватът „Вълчи дол“, в който се намира една от двете колонии на белоглави лешояди в България.

Източник: economy.bg

Сподели!