Зимно разнообразие в малките ски курорти

България е прекрасна страна с богата и разнообразна природа. Планините и хълмовете заемат голяма част от територията на държавата ни, а гъстите гори са обширни и красят планинските пейзажи по невероятен начин. Любовта на българите към снежните спортове има дълга история. Първият ски клуб е основан още през 1918 г. От близкото минало в България са останали голям брой малки ски зони, които се стопанисват и поддържат до ден днешен, но остават малко встрани от вниманието на днешните снежни туристи.

Вярно, тези малки курорти предлагат предимно къси ски писти и работят в по-ограничен период от сезона, но са напълно достатъчни като условия за прекарване на неангажиращи, щастливи, слънчеви дни в снежната планина. Допълнително, те предлагат страхотна възможност да пътуваме и да преживеем нови места, в по-голямо уединение с природата, далеч от динамиката и шума на широко посещаваните зимни курорти.

Курорт “Св. Константин”
снимка: skfavorit.eu

Малкият планински курорт “Св.Константин” е сгушен между склоновете на планина Родопи, над град Пещера, на 1350 м. н. в. Разполага с три малки писти (около 300 м. дължина), подходящи за начинаещи скиори или по-спокойно каране. Всяка има собствен влек, от най-малките такива – с ръкохватки. Мястото е много живописно и предлага добри снежни условия през целия зимен сезон, като разчита единствено на естествен сняг. Съоръженията работят всекидневно, както и детското ски училище, което е добре развито. Туристите могат да се наслаждават на локацията и на топло, в една от двете чайни до пистите и съседния хотел-ресторант. До курортната зона се достига по обновен път, който тръгва от град Пещера и продължава 18 км. Пътят се почиства редовно.

 Писта на ски зона “Картола”
снимка: Курорт “Картола” ФБ

Ски зона “Картола” се намира на 9 км. от родопското село Момчиловци, на 1700 м. н. в. Условия за каране на ски и сноуборд има на малка писта, обслужвана от собствен влек. Локацията поддържа и малък фрийстайл парк. Фрийрайд спускания могат да се практикуват от връх Свети Дух към съседното село Кутела. Зоната работи и през делнични дни. Достигането до “Картола” е по панорамен път, свързващ градовете Смолян и Лъки.

Автор: мартина Карагьозова
Източник: 360mag.bg

Сподели!