„Звук и светлина“ в Родопите

Всички сме чували за уникалния спектакъл „Звук и светлина“ на хълма Царевец във Велико Търново, а някои и от нас са имали щастието и да гледат. Но знаете ли, че и в Родопите може да гледате вълнуващ аудио-визуален спектакъл, който ще ви пренесе в героичното ни миналото?

Това е една от най-интересните за туристите атракции на Момчилова крепост край смолянското село Градът.  Аудио-визуалният спектакъл включва прожекция на 30-минутен филм, посветен на Момчил юнак. За екран се ползва естествен скален откос в подножието на върха.

Прожекцията на филма е съчетана със специални димни и светлинни ефекти, сред които са светлинна заливка на скалите наоколо и 4 киловатов прожектор, който с мощен лъч прорязва небето над крепостта.

Аниматорите, ангажирани със спектакъла, са облечени в автентични мъжки и женски костюми.

За зрителите са изградени пейки за сядане с капацитет 50 места. Има възможност за наблюдение и от правостоящи. При хубаво време Аудио-визуалнияг спектакъл може да бъде гледан всяка събота до края на септември от 20:30 ч. или по специална заявка.

За Момчиловата крепост

Момчиловата крепост е изградена по времето на император Юстиниан I (управлявал 527-565 г.), който осъществява грандиозно военно строителство на територията на целия Балкански полуостров.  Опожарена е от славяните и оцелява сравнително кратко. През 1343 преминава във владение на родопския владетел Момчил, който я възстановява и обитава около две години. Оттам идва и името ѝ.

На най-високата точка в землището на крепостта има тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр. От него се разкрива прекрасна 360 градусова панорама – към вр. Голям Перелик, кулата Снежанка на Пампорово, Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ и връх Свобода.

Как да стигнете? 

Крепостта е с изходна точка гр. Смолян. Поемате през кв. Устово, по пътя за Мадан. След Подвис свивате на ляво в посока село Ряка, а малко по-нататък отново на ляво отбивате за село Градът. С кола или автобус стигате до приемният център в подножието на крепостта, разположен на 1.6 км от с. Градът. Информационният център за обекта  се намира на втория етаж в сградата на кметството в селото.

Източник: bgnow.eu

Сподели!