Защо карането на колело ни прави щастливи?

Ясно е, че карането на колело е чудесно за физическата форма. Но знаете ли, че има и дълбок ефект върху мозъка ни?

Колоезденето ни прави по-щастливи, по-умни и по-секси, твърдят учените. Ето как:

Естествен антидепресант

„Доказано е, че физическата активност е полезна за психичното здраве, най-големи са положителните резултати при борба с депресията“, обяснява Брандън Алдерман, доцент по психофизиология в Университета Рутгерс. Скорошно проучване в Университета в Берн предполага, че физическата активност води до почти същите неврофизиологични промени както антидепресантите.

Защо да карам колело
снимка: Daniel Banham

Успокоява ума

“През последните две години проведохме голямо проучване, свързано с аеробиката и медитацията“, казва Алдерман. Участниците съчетаха карането на велоергометър с кратка медитация. Тогава Алдерман и неговият екип анализират ефектите върху тяхното психическо състояние.

Резултатът е точно това, което очакват – намаляване нивата на депресия. „Това е нещо голямо“, твърди Алдерман. „И се случи за само два месеца.“

Защо да карам колело
снимка: Philip McAllister

Раздвижва мозъка

А сега, помислете за карането на колело и всичко, което минава през главата ви, съзнателно или несъзнателно, през това време – как да вземете онзи остър завой, да преминете безпроблемно през легналия полицай, да стигнете до дома си по непознат път. Нещо като да решавате Судоку, но с висока скорост – със сигурност един добър начин да поддържате мозъка си здрав. „Дори на обикновен път можете да опитвате нови маршрути, за да виждате различни гледки. Ако сте на планинско колоездене, трябва постоянно да сте нащрек и това е наистина чудесно“, обяснява Алдерман.

И така, как това ни прави по-умни? Много просто. Използването на мозъка в различните ситуации по време на карането, казват учените, „стимулира участъците на мозъка, които регулират изпълнителната функция и вземането на решения.“

Това съвсем не е нова идея. През 2007 г. Чарлз Хилман от Университета на Илинойс доказва, че физическите упражнения повишават интелекта и помагат да се предотврати болестта на Алцхаймер при по-възрастните хора. В паралелно проучване в Университета на Джорджия Фил Томпоровски показа, че при децата упражненията дори могат да помогнат да се контролира Синдром на дефицит на вниманието.

Защо да карам колело
снимка: Daly and Newton

Прави ни по-секси

Според проучване на сексуалното поведение, мъжете, които правят редовно умерени упражнения, се радват на повече и по-добър секс, отколкото тези, които мързелуват.

През 2004 г. изследване в Университета на Арканзас установява, че мъжете и жените, които залагат на фитнеса, са по-привлекателни за противоположния пол.

А през 2012 г. от Университета в Тексас стигат до заключението, че 20 минути колоездене увеличава възбудата при жените, дори когато сетивните нерви са потиснати от антидепресанти.

Защо да карам колело
снимка: Immediate Media

Подобрява социалния живот

Независимо дали си уреждате вело среща с десет човека или само с един приятел, карането на колело може да запази социалния ви живот активен. Скорошно проучване в Университета на Торонто показва, че отборите, които практикуват групови спортове, се радват на по-добро цялостно психично здраве и по-малко стрес. „Предполагаме, че корените се крият още в спортните дейности в училище и университета, където тийнейджърите се сприятеляват помежду си, чувстват се свързани с тяхното учебно заведение, контактуват с връстници и треньори, като по този начин си осигуряват активна социална среда“, казва д-р Катрин Сабистън, провел изследването. Звучи като изреждане на ползите от присъединяването към клуб по колоездене, нали?

„Един от основните аспекти на здравето на мозъка е, че трябва да имате социален живот“, казва Брандън Алдерман. „Трябва да общувате с други хора. Когато сте депресирани, не излизате навън, не правите нищо. Това се отразява на увереността и самочувствието ви. А ако карате колело, със сигурност ще ви се наложи да излезете и ще имате възможност да си взаимодействате с други хора.“

Защо да карам колело
снимка: Jon Sparks/Immediate Media

Помага ни да открием добрите си страни

Готови ли сте да направите някои трайни промени в начина си на живот? Вземете си колело. И приемете предизвикателството да го карате всеки ден, без значение колко дълго. Не е нужно да карате с часове или да стигате далеч, трябва единствено да въртите педалите!

И накрая – ако искате да изпробвате всички положителни ефекти на колоезденето и да направите една голяма стъпка към щастието, ще ви очакваме на 24-ти септември на първия в София карнавал с велосипеди!

Източник: 360mag.bg

Сподели!