ВелоКарта на Източни Родопи

91500338_11_585x461_magiyata-na-iztochni-rodopi-velo-i-kayak-priklyuchenie-_rev001

Сезонът за планинско колоездене вече тече и всеки се оглежда накъде да поеме през уикендите със своя велосипед. Решихме малко да ви улесним, като ви запознаем с местата подходящи за вело-приключения в Родопите, където може да намерите маркирани маршрути за планинско колоездене, и какво да очаквате от тях.

МАРКИРОВКАТА

Преди доста години сдружение „Байкария“ инициира поредица от срещи, в резултат на които бе разработен неофициален, но широко приет правилник/стандарт за маркиране на маршрути за планинско колоездене в България. Предвидената в него маркировка е с цветни триъгълници, указващи посоката на движение при всеки разклон, нанесени с боя върху дървета, камъни и други елементи или под формата на табели-стрелки. (Повече за този стандарт тук.) Наред с това се срещат и други видове – понякога производна на тази в цитирания правилник, друг път съвсем самостоятелна.

Много хора се справят чудесно и без маркировка, но ние решихме да открием сезона с преглед на тези маршрути, защото те са насочени и към най-масовия, най-слабо подготвен планински колоездач, т.е. подходящи са наистина за всеки. Това не е маловажно, тъй като не всеки умее или има възможност да борави с туристическа карта, GPS, Google Earth или просто да ползва вроден усет за ориентация и приключенски дух. Дори и за напреднали колоездачи маркираните в даден район маршрути могат да са чудесен начален ориентир, начин за бързо навлизане в планината и основа за по-нататъшни търсения.

МАДЖАРОВО

velo9

Къде?

Източни Родопи

Какво? За кого е подходящо?

Едно от местата, където сдружение Байкария навремето маркира няколко маршрута за планинско колоездене. Районът е много красив, могат да се наблюдават защитени птици и да се кара още от ранна пролет и до късна есен, защото надморската височина е по-малка, а температурите обикновено са по-високи от средните за страната. Три от маршрутите са кръгови, има и един, който свързва града с Перперикон.

Физическа и техническа трудност

Повечето маршрути са сравнително дълги, за целодневно каране, но денивелацията не е твърде голяма. Като терен преобладават черните пътища, има и асфалт. Нивото на техническа трудност в общия случай е ниско до средно.

Идеално време за каране?

Целогодишно – от средата на март до края на ноември. През лятото може да стане доста горещо.

Повече информация?

bikearea.org

РУДОПИЯ

velo10
Къде?

Западни и Източни Родопи

Какво? За кого е подходящо?

За времето си това бе най-мащабния многодневен маршрут в България с дължина около 480 км, пресичащ Родопите от Велинград до Мезек, маркиран с червен цвят и разделен на 9-12 етапа. Той бе реализиран от сдружение Байкария. Теренът е разнообразен, преобладват черни пътища и асфалт, тук-там има и пътеки.

Физическа и техническа трудност

Средно ниво, но трябва да се има предвид натрупващата се умора, ако се кара дни наред по целия маршрут.

Идеално време за каране?

Лятото, май-септември.

Повече информация?

bikearea.org

ТРАНСРОДОПСКИ МАРШРУТ

velo5

Къде?

Източни Родопи

Какво? За кого е подходящо?

През 2012-2013 г., стъпвайки отчасти на маршрута Рудопия, но доразвивайки го изцяло в района на Източните Родопи, фондация “Новото тракийско злато” реализира проект със същото име, в рамките на който бе маркиран Трансродопският маршрут. Той е с дължина почти 500 км, разделен на 17 отсечки с дължина от 15 до 40 км. В началото и края на всяка такава отсечка има място за настаняване. Маршрутът ще ви отведе до множество интересни места и забележителности в Източните Родопи.

Физическа и техническа трудност

Като цяло техническата трудност на маршрута е средна, същото може да се каже и за физическото натоварване. Има обаче отделни отсечки, които са с по-ниска или по-висока трудност или са по-дълги. Затова е желателно при планиране на карането да се запознаете по-детайлно с отделните етапи.

Идеално време за каране?

Почти целогодишно, от април до октомври, като най-подходящи са пролетните и есенните месеци.

Повече информация?

Трансродопи от Стойките до язовир Кърджали

Снимки: Любомир Ботушаров
Източник: www.360mag.bg

Сподели!