Бог Дионис и неговата свита превръщат Ивайловград в столица на Тракия за два дни

Бог Дионис и неговата свита ще превърнат Ивайловград в най-желаната туристическа дестинация на 3 и 4 септември. За два дни градът ще бъде столица на Тракия.За пети пореден път ще се проведе фестивалът на традиционните храни,поминък и занаяти „Нематериалното културно наследство на Тракия”. Инициативата е на комитет на местната общност,Община Ивайловград и Народно читалище „Пробуда”.

Във фестивалът ще се включат производители на плодове и зеленчуци,мед,тахан,вино. Кулинари ще представят умения. Творчеството си ще демонстрират художници,приложници,занаятчии. Деца ще се изявят в конкурса „Майсторете ръчички за радост на всички”. Отбори на пъргави семейства ще се включат в надпреварата „Тичай мамо! Бягай тате!”.

На 3 септември събота програмата предвижда обиколка на Ивайловград. Във вила „Армира” деца ще участват в археологическо ателие „Открий съкровището на Армира”. Ще има пленер на местни и гостуващи художници. За публиката ще има концерт от класическа музика на гост изпълнители от Франция. Бог Дионис и неговата свита официално ще открият фестивала. Ще следва светлинното шоу на Акира Хагесава,първият майстор на звука и светлината.

В неделя от 16,00 ч. в парка на общинския музей е началото на кулинарната изложба под наслов открий” Новото тракийско злато”. Ще се дегустират мед ,тахан,хляб от лимец,вино. Ще има и кулинарни изненади от Турция, Гърция и Франция. Гостите ще могат да опитат умения на грънчарското колело,в плетене на кошници или кукли от слама.

Организаторите предупреждават,че интересът е голям и тези,които желаят да посетят фестивала трябва от рано да направят резервации в хотелите на града.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Сподели!