„Асар кая“ до Женда привлича туристи

През летните месеци все повече туристи проявяват интерес към тракийските светилища в Чернооченско, разказват местните жители.
Много са почитателите на тракийското наследство. Любителите се организират в групи обикновено чрез социалната мрежа „Фейсбук“.
Едно от светилищата, пробуждащо интерес, се намира в местността „Асар кая“ край село Женда на около 1,6 километра южно от Женда и Соколите.
Под крепостта, в близост до съхранен вековен дъб има символичен мюсюлмански гроб, край който през лятото се провежда молитвата за дъжд и благоденствие.
Мястото е свещено от траките до наши дни, коментираха местните хора.
На самият връх, на висока скална тераса, изградена от струпани камъни без хоросан се намират останки от крепост и тракийско светилище.Укреплението е било естествено защитено с отвесни скали.
От трите страни на върха се спускат напълно отвесни и непристъпни скали. По тях се виждат трапецовидни култови ниши, изсечени от траките преди хиляди години. Вътре се виждат изсечени в скалите олтари, кръгове с диаметър 3,5 м. и други съоръжения, много от които скрити под земята.
На стотина метра под върха „Асар кая“ се намира скален феномен – голяма канара с формата на огромна гъба, върху която също има множество тракийски ниши с различна ориентировка. Гъбата е с височина 8 метра и е наречена от местните жители „Биюк кая“. Има и самотно стърчащи канари с причудливи форми на хора, животни и птици.
Мястото е изключително красиво с хубава панорамна гледка и много посещавано от туристи.

Автор: Исмет Исмаил
Източник: novjivot.info

Сподели!